Odviknite dete od cucle

Treći mesec je, smatraju stručnjaci, pravo vreme za postepeno odvikavanje od cucle.

U prvim mesecima bebinog života većina roditelja cuclu doživljava kao najboljeg saveznika, jer će zahvaljujući njoj beba prestati da plače i lakše će zaspati.

Međutim, nakon godinu-dve cucla postaje noćna mora jer dete ne želi da je se odrekne ni po koju cenu. Mi ćemo vam pomoći da rešite ovaj problem


Počnite na vreme

Treći mesec je, smatraju stručnjaci, pravo vreme za postepeno odvikavanje od cucle. Za početak će biti dovoljno da bebi ne dajete cuclu tokom čitavog dana, posebno ako je mirna i zadovoljna. Kad zaplače probajte da je utešite zagrljajem i maženjem.
Ne budite grubi

Psiholozi kažu da naglo odvikavanje može samo da škodi i zato cuclu ne smete da bacate niti da je mažete ljutom paprikom i sličnim namirnicama koje izazivaju gađenje kod dece. Time biste samo izazvali njegov bes i potoke suza. Umesto toga, razgovarajte sa detetom i objasnite mu zašto treba da se odrekne svog omiljenog rekvizita. Govorite mu da je veliko i da odrasli nemaju cucle.
Bez grdnji

Dete ne treba grditi, jer ćete tako izazvati kontraefekat, pa cuclu neće vaditi iz usta. Ne upoređujte svog mališana s drugom decom, jer je izlazak iz oralne faze individualna stvar. Sanjate dan kada će vaše dete baciti cuclu u kantu za smeće? Budite strpljivi. Uradiće to kad bude spremno.
Zajedno napravite plan

Ima dece koja i posle treće godine odbijaju da se odreknu varalice. U tom uzrastu dete je već dovoljno veliko da zajedno napravite plan za odbacivanje cucle. Zajedno odaberite dan kada će to da uradi i obećajte mu neki poklon. Dogovorite se da cuclu do dana D koristi samo u određenim situacijama, recimo pred spavanje. Svi članovi porodice treba da budu upoznati sa planom odvikavanja i pomognu detetu da prevaziđe „problem“.
izvor: zena.blic


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Odviknite dete od cucle

Goca dobija 5.000 za dete od Ivana!

Nataša predala Dači dete!


Tagovi: [ , , , , ]

Nema komentara na “Odviknite dete od cucle”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump