Porođaj bez bola

Može li svaka mama da donese bebu na svet uz epiduralnu anesteziju? Dr Miomir Paštar, anesteziolog Klinike „Narodni front“, govori o prednostima i manama blokade porođajnih bolova.

Bezbolni, epiduralni porođaj izbor je sve većeg broja budućih mama. Prema podacima GAK „Narodni front“ u Beogradu, svaka sedma žena se porađa uz epiduralnu anesteziju. Dr Miomir Paštar, specijalista anesteziolog i reanimatolog na ovoj klinici, navodi da je samo u toku prošle godine od 6.300 porođaja 794 urađeno „u epiduralu“.
– I naše žene polako uviđaju da porođaj ne mora i ne treba da boli – ističe dr Paštar. – Doduše, epidural je kod nas još manje zastupljen nego u visokorazvijenim zemljama, gde se ova metoda sprovodi u više od 80 odsto porođaja.
Razlog, objašnjava, jeste to što kod nas postoje predrasude o epiduralnoj anesteziji.
– Trudnice se plaše komplikacija zato što se anestezija daje u predeo kičme, što je potpuno neosnovano – tvrdi naš sagovornik. – Epiduralni prostor u koji se uvodi kateter s anestetikom potpuno je bezopasan i uopšte se ne dotiče kičmene moždine i kičmene tečnosti, likvora.


Nema oduzetosti

Suština epiduralnog porođaja je u tome da se blokira bol koji se javlja usled jakih trudova, kontrakcija materice.
– Anestezija se dodaje postepeno, čime se produžava njeno delovanje – dodaje on – ali se vodi računa da žena na kraju oseti napon da bi mogla da ga pojača i da se prirodno porodi.
Dr Paštar opovrgava laičko uverenje da se davanjem ove vrste anestezije gubi motorna funkcija u nogama.
– To je – navodi on – još jedna predrasuda o ovoj metodi. Blokiraju se samo osećajni, senzorni neuroni, a ne motorni. To je jako važno da kažemo trudnicama, da ne misle kako će tokom porođaja ležati „oduzete“ u krevetu. Naprotiv, one sve vreme osećaju svoje noge.
Uz konsultacije s ginekologom i anesteziologom, svaka žena može da se porodi u epiduralnoj anesteziji. Ipak, konačna odluka zavisi od njenog zdravstvenog stanja.
– Epiduralni porođaj ne radimo kod pacijentkinja koje imaju alergiju na lokalni anestetik, poremećaj zgrušavanja krvi ili kod onih koje su imale neku povredu kičme – nabraja on.

Bez komplikacija

Dr Paštar kaže da u dosadašnjoj praksi nisu zabeležili nijednu ozbiljniju komplikaciju.
– Infekcije mogu da se jave kod bilo koje invanzivne metode. I kad se posečete, rana može da se inficira – objašnjava – Podrazumeva se da će lekarski tim preduzeti sve što je potrebno da do sepse ne dođe.
Tokom epiduralnog porođaja, dodaje, kod porodilja dolazi do blagog pada pritiska.
– Pretpostavljamo da je reč o negativnom dejstvu anestetika, koji zaista obara pritisak za nekih deset odsto. Međutim, to se dešava i kod carskih rezova- objašnjava – Ovakvi problemi se uspešno rešavaju, čak ih ne bih ni nazvao komplikacijom.
izvor: zena.blic


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 4 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


JK i prvi koncert posle porođaja!

Mirka prošetala pistom posle porođaja!

Jelena se fenirala pred izlazak!


4 komentara na “Porođaj bez bola”

 • Anonimni
  18 novembra, 2009, 12:12

  Yes Starving

 • Anonimni
  26 novembra, 2009, 20:24

  Starving

 • tajcica
  24 marta, 2010, 1:17

  Zbog cega je onda prakticno gotovo nemoguce dobiti uslugu epiduralne anestezije u vecini porodilista u drzavi (
  manjak anesteziologa i sl.)!?! Frown Mad

 • Anonimni
  29 juna, 2013, 1:44

  moj brat dr. miki pastar, najbolji anesteziolog za epiduralne porodjaje. na klinici narodni front, kad vam miki radi epiduralni porodjaj osecate se kao da ste s plaze sisli.

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump