Zdrav život i joga

Joga je jedna od najpoznatijih tehnika za poboljšanje fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.

Indiji se primenjuje već 3.000 godina. Na sanskritu joga znači „jedinstvo“. Njen cilj je uspostavljanje beze uma i telasa višim energetskim nivoima uz pomoć niza telesnih i mentalnih vežbi.

Danas se jogom bavi sve veći broj ljudi. Neki se njome bave da bi razgibali telo, neki da bi opustili mišiće, a neki da bi ostvarili kontrolu nad samim sobom. U Sjedinjenim Američkim Državama jogom se bavi 15 miliona ljudi, u Nemačkoj 4, u Engleskoj 3, u Italiji milion ljudi.

Postoje različiti načini vežbanja joge (brži ili sporiji) kojima se odaju sve generacije. Joga se radi najčešće u grupi. U zapadnom svetu je najpopularnija tzv. „hata joga“ sa vežbama pogodnim za istezanja mišića i ligamenata, poboljšanje cirkulacije i masažu unutrašnjih organa. U isto vreme se primenjuju tehnike disanja i opuštanja.

Joga oslobađa od stresa, odlična je metoda za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, za ravnotežu i postizanje unutrašnjeg mira. Joga pomaže i u lečenju mnogih zdravstvenih problema, kao što su srčane smetnje, artritis, visok krvni pritisak, migrena, predmenstrualni sindrom i gojaznost.

Efikasnost joge zavisi od čestog i redovnog vežbanja (makar kratko vreme ali svakoga dana). Normalno je da vežbe počnu zagrevanjem. Zagrevanje doprinosi boljem i dužem vežbanju. Joga vežbe razgibavaju sve delove tela i čine ih elastičnim. Povećavaju gipkost i naročito su dobre za vitku liniju, jer samo sat vežbanja „troši“ 600 kalorija. Takve vežbe su blagotvorne za zdravlje, uključujući i one koji se retko razgibavaju. Tegove kao što su bolovi na ramenima se mogu rešiti i nakon nekoliko minuta vežbi dnevno. Redovne vežbe omogućuju i nesmetan rad žlezda.

Ukoliko redovno radite sve propisane joga vežbe, imaćete bolje držanje i pravilniji hod, bićete samouvereniji, a vežbe disanja će imati blagotvorno dejstvo na vaše celokupno zdravlje.
Joga za lice

Među brojnim podvarijantama joge, nedavno je izmišljena i joga za lice, koja deluje kao lifting. Njena tehnika se zasniva na standardnim postulatima joge (pravilno disanje kojim se usporava broj otkucaja srca, smanjuje napetost,…).

Kao i svi drugi mišići i mišići lica mogu biti zategnuti. Stalnim ponavljanjem nekih grimasa lica (kao što je napućenost usta, kao da nekog ljubite kroz vazduh i slično) ojačavaju mišići lica tako da se bore sprečavaju ili odstranjuju na prirodan način.
Vežbe
Sačmo

Naduvajte naizmenično levi, pa desni obraz i brojite svaki put do 30, zatim naduvajte oba i izdržite do 60 sekundi.
Bubamara

Zamislite da vam je bubamara sletela na dlan i da treba da je oduvate. Duvajte iz sve snage 60 sekundi.
Ćo ćo san

Rastežite lice, od uglova očiju na stranu, koristeći kažiprste i srednje prste obeju ruku. Dok rastežete oči, rastegnite i usta u blag osmeh. Pritisak zadržite 60 sekundi.
Ajnštajn

Pritiskajte i rastežite kožu čela najjače što možete. Iskolačite oči. Položaj zadržite 60 sekundi.

izvor: zenskastrana.com


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Seksualna energija = srećan život

Život počinje u četrdesetim

Bliskost koja utiče na život


Nema komentara na “Zdrav život i joga”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump