Faraonski hrt

Faraonski hrt Strastan je i oštar lovac koji lovi očima i nosom. Srednje je velik, plemenitog izgleda, sa jasnim telesnim linijama, nežan i ujedno snažan. Vrlo brz trkač. Čeoni deo glave je dug, suh. Nosni deo je duži od čeonog. Oblik glave određuju uši koje su, kada je pas pozoran, uspravne, vrlo pokretljive, u donjem delu široke i stvarno velike. Oči boje jantara su u skladu su sa bojom krzna. Dlaka je glatka, sjajna, meka i gusta. Boja je smeđa do tamnosmeđe. Poželjan je beli vrh repa. Dozvoljena je bela zvezda na prsima, bela boja na šapama i uska bela crta po srednjoj obraznoj liniji. Idealna visina mužjaka je od 56 cm do 63 cm, telesna težina od 20 Kg do 22 Kg. Prvi put sam opis ove pasmine malteških goniča primetio u jednoj od psećih enciklopedija, koja jeizašla pre rata.

Tamo piše da su ga od milja zvali kelpie. Krajem šezdesetih godina engleski su ga uzgajači prozvali faraonskim psom. FCI ga je priznao 1977. g. i tako je nastala zbrka oko sredozemnih pasmina goniča i hrtova. Pasmine Cirneco dell’Etna i Podenco Ibicenco. Potonjeg su dugo zvali faraonski pas zbog začuđujuće sličnosti sa staroegipatskim tesemskim hrtom. Sicilijski cirneco je toliko sličan kelpiju da ga čak i stručnjaci zamenjuju. Faraonski pas je odličan lovac na zečeve i čudesan skakač. Oprezan je, mada ne laje puno. Ima veliku želju za kretanjem i dostiže brzinu od oko 40 km/h.

izvor:


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Mali italijanski hrt

Arapski hrt

Ibički hrt


Nema komentara na “Faraonski hrt”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump