Finski špic

Finski špic To je pas srednje veličine sa gustom dlakom, trouglastim uspravnim ušima i svetlećim, lisičje smeđim krznom. Telo je kvadratično, noge su jake i suve. Nosni deo lobanje je uzak, njuška crna. Oči su velike, tamne i radoznale. Trouglaste uši su pokretne na sve strane. Finski špic ima vrlo jak vrat i duboka ovalna prsa. Ovratnik je izrazit sa nešto dužom dlakom. Rep je savijen na stranu prema bedru. Dlaka na glavi i na prednjim nogama je kratka i glatka, a po telu duga i nakostrešena. Poddlaka je kratka i gusta. Boja je lisičje ili tamno smeđa, nešto svijetlija na leđima. Visina od 44 cm do 50 cm, težina oko 20 Kg. Finski špic (suomenpystykorva) je bio spomenut već u finskom narodnom epu Kalevala i predstavlja nacionalni ponos.

Prvi opisi pasminskih karakteristika poznati su iz 1812. godine, a od 1880. godine ga linijski uzgajaju. Finski špic je oduševljeni lovac na ptice (tetrebe i divlje petlove), neumoran je i okretan. Upotrebljiv je i za lov na medvede i losove. Pronađenu divljač naznači lajanjem. U Finskoj svake godine među tim psima izaberu „kralja lajanja“ (Haukkukuningas). Užitak lajanja je kod finskog špica toliko velik da ga skoro nije moguće imati kao kućnog psa, iako je ljubazan, privržen, vrlo rado se igra i voli decu. Voli život vani i lako podnosi hladnoću. Potrebno im je ljubazno ponašanje, a pre svega puno rada i bavljenja sa njima. Nisu psi za život u velikim gradovima. Ime špic ne sme vas zavesti jer finski špic nije špic već lovački pas koji je dobio nadimak „pas koji laje na ptice“.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Belgijski špic-šiperka

Mali špic i patuljasti špic

Karelijski gonič medveda


Nema komentara na “Finski špic”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump