Granični škotski ovčar

Granični škotski ovčar To je otporan, pokretan i neumoran pas sličan dugodlakom iako nije i tako elegantan i nešto je manji. Omiljeni je ovčarski i pastirski pas. Kao pasmina nije dugo bio priznat (to nisu hteli uzgajivači kako ne bi dospeo u pogrešne ruke). Dlaka je srednje duga i sjajna, često crna sa belim oznakama po glavi, na prsima, nogama i na kraju repa. Krzno im nije tako bogato kao kod srodnika. Glava je nešto šira i uši nisu elegantne kao kod dugodlakog kolija. Rep je dug i bogato odlakan. Visina od 43 cm do 50 cm, težina između 13 Kg i 22 Kg. Dočeka duboku starost. Granični koli potiče iz graničnih područja Engleske i Škotske (border = granica). Poznavaoci pasa kažu da su ga u Englesku doneli Vikinzi. To je radni pas i u Engleskoj i Americi još uvek čuva stada.

Za njega je propisan zahtevan ovčarski ispit pa su granični koliji svake godine junaci takmičenja ovčarskih pasa koje se održava u Walesu. U Engleskoj je postao i porodični pas. Dobro se oseća u porodičnom krugu, a posebno na selu. Tog pametnog psa koji lako uči ne preporučujem ljudima u gradu. Pored puno kretanja potreban mu je i velik vrt ili ograda sa ovcama. Od 1990 g. započeli su ga, najprije u Engleskoj i Americi, a potom i drugde, koristiti kao psa za spašavanje. Posebno se iskazao pri spašavanju iz ruševina nakon potresa u Armeniji i Meksiku. Slovi kao najbrži i najokretniji.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 4 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Bradati škotski ovčar

Škotski ovčar- Lesi

Granični terijer


4 komentara na “Granični škotski ovčar”

 • norbert
  18 avgusta, 2012, 17:39

  kolko bi kostao jedan takav izdresirani pas . koji moze da cuva ovce

 • zuvojin
  26 novembra, 2015, 21:43

  ponosni vlasnik jednog

 • zivojin
  26 novembra, 2015, 21:51

  Norbert. Ja sam psa dobio od ujaka iz Austrije i on nije hteo da mi kaze koliko kosta. A kada sam razgovarao jednom prilikom za uzgajivacem pasa on mi je rekao da on prodaje stence za 500e sa svim papirima sve rodoslov pasos…
  E sad problem je sto ja hocu da kupim zenku, jer imam muzijaka, ali ne mogu da pronadjem tog coveka jer sam njega steo na nekoj manifestaciji i nisam uzeo nikakve podatke od njega.
  A to sto se tice dresiranja to nije nikav problem jer je pas prepametan i njemu je u krvi da cuva i goni ovce. Bas kao sto nikada nema nagom da ubije, cak ni pile,misa, jeza, kokosku… kao ostali psi.

 • EVN
  27 novembra, 2015, 17:14

  Teroristite MAKPETROL sal zagadujatnas so gomna gorivo u vozilata cel zivot i drugoto

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump