Kako da nasmejete svoju bebu?!

beba-zabavaOtkrili smo šta podstiče smeh i zabavu vaše bebe, od rođenja pa do prvih nestašluka na nogama…Evo kako to izgleda do uzrasta od godinu i po dana…

DO 6. MESECA

Prvi osmesi vaše bebe, negde oko šeste nedelje života, jesu i najraniji znaci njenog smisla za humor, zbog koji čete odmah zaboraviti (i oprostiti!) na sve neprospavane noći.

Do trećeg ili četvrtog meseca života, kada ojačaju glasne žice, beba će početi da se glasno smeje. U ovoj fazi veselo će gugutati dok se sama igra. Takođe, počeće da registruje vaše smešne izraze lica i adekvatno će reagovati, osmehom ili gugutanjem. Podstaknite je izgovaranjem reči, menjajući visinu glasa (započnite tihim glasom, a onda ga povisujete do krešenda i odsečno završite reč).

U ovom uzrastu bebi su interesantne i fizičke igre (na primer, „milela bubica“) u kombinaciji sa rečima koje se izgovaraju različitim glasovima. Biće joj naročito zanimljivo ako uključite i faktor iznenađenja – neočekivano golicanje. Štipkanje bebinih bucmastih butinica, pomeranje nožica kao da vozi bicikl, „letenje kroz vazduh“ i dalje su popularne igre za mališane do šestog meseca života. I, na kraju, vaša beba će se grleno nasmejati svaki put kada počnete da joj ljubite stomačić.

OD 6. DO 12. MESECA

Do sedmog meseca vaša beba razvija pravi smisao za humor, a do desetog meseca ona će sama aktivno tragati za načinima da se zabavi i nasmeje. S obzirom na to da lagano spoznaje šta je to „normalno“ i kako obično funkcionišu stvari oko nje, počeće da se smeje situacijama u kojima se narušava normala. Na primer, stavite bebinu malu kapu na svoju glavu, vežite bebinu portiklu medi oko vrata i pretvarajte se kao da je on vaša beba koju hranite ili pužete sa njom po podu. Salve glasnog kikota su zagarantovane. U ovom uzrastu bebu će zabavljati i pravljenje grimasa, smešan hod ili pretvaranje da padate. Ponekada dete neće shvatiti smisao šale, ali će ga zabavljati da kopira vašu reakciju i da se tako oseća delom zabave. Zasmejavajte je i smejte se sa svojom bebom što ćešće možete. Smejte se i vaša beba će vam se sigurno pridružiti u smehu (zaista je neverovatno koliko će to i vama popraviti raspoloženje!)

Još jedna popularna igra jeste „sad me vidiš, sad me ne vidiš!“ u kojoj skrivate lice rukom ili nekom igračkom, a onda ga otkrivate uz veseli uzvik. Dete će verovatno uživati da vas zadirkuje tako što će vam pružati igračku, a onda je brzo povlačiti sebi ili će je stalno bacati na pod. Možda vam ova igra neće biti naročito zabavna, ali će zato dugo održati pažnju vašeg mališana.

OD 12. DO 18. MESECA

Sada, kada je mališan savladao veštinu hodanja, moći će više i aktivnije da učestvuje u fizičkim igrama. Pretvarajte se da ga jurite, oglašavajući se kao neka životinja i kada ga uzmete u naručje, počnite da ga golicate. Igrajte se žmurke po sobama ili se sakrivajte iza drveća u parku. U ovoj fazi života mališan će još uvek uživati u igri „sada me vidiš, sada me ne vidiš!“, i moći će aktivnije u njoj da učestvuje. Dečji programi u kojima ima dosta pokreta, gegova i ponavljanja, kao i muzike, idealni su za ovaj uzrast dece. Ona uče pomoću imitiranja, što znači da će vaš mališan uživati da ponavlja ono što vi radite i oduševiće ga smešne situacije (na primer, izgled njegovih malenih stopala u tatinim ogromnim papučama ili kada hoda naokolo pretvarajući se da razgovara telefonom).

Ukoliko ovog leta idete na more, zabavite se u plićaku praveći „kolače“ od peska ili na način kako to čini dečak sa naše slike – deca obožavaju da se posipaju po glavi, samo još niko nije objasnio ubog čega.

Ako, pak, ostajete kod kuće isprobajte neke zabranjene radnje: prosipanje kašice na pod silno će nasmejati vaše dete. Ipak, u ovakvim situacijama nećete se pridružiti svom detetu – ukoliko se nasmejete zajedno sa njim, lekcija je propala.

izvor: lepotaizdravlje


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Prava igračka za vašu bebu

Kako da vaše dete zavoli školu? Naučite ga!

Ana Rađen pokloniće ćerki bebu za rođendan!


Nema komentara na “Kako da nasmejete svoju bebu?!”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump