Grenlandski pas

Grenlandski pas Snažan je pas za vuču sa širokim grudnim košem, jakim nogama i mišićavim telom. Glava je široka i lagano zaobljena sa snažnim klinastim nosnim delom lobanje. Uši su malene, uspravne, trouglaste, blago zaobljene na vrhovima i prilično razmaknute. Njuška je crna a kod posebno niskih spoljnih temperatura dobije crvenkastu boju. Oči su malo nakrivljene a njihova boja je prilagođena boji krzna. Ima neustrašiv pogled. Rep je odlakan nešto dužom dlakom, visoko postavljen i jako savijen. Krzno ima dvostruki plašt, gustu poddlaku i ravnu dugu pokrovnu dlaku.
Dozvoljene su skoro sve boje a i može biti jednobojan ili višebojan.

Visina oko 60 cm, težina od 30 Kg do 50 Kg. Pretpostavlja se da su te pse za vuču na Grenland dovezli iz istočnog Sibira. Na Grenlandu još uvek žive kao prava prirodna pasmina u podneblju koje su imali u prošlosti. Upotrebljavaju ih kao pse za vuču i u rodu su sa kanadskim eskimskim psima kojima prieti izumiranje. FCI je priznala grenlandske pse tek 1967. godine. Skoro svi grenlandski psi koji žive u Evropi uveženi su iz Grenlanda. Psi te pasmine teško su vodljivi na uzici i rado napadaju. Treba voditi računa o tome da su oni otrgnuti iz divljine, gdje su živeli na potpuno različit način od našeg. Ako ih pravilno vodimo, užive se u porodični život mada za to treba puno strpljenja i znanja o ponašanju pasa. Mužjaci se neprestano bore za viši rang. Prema strancima i drugim psima su agresivni. Grenlandskog psa ne možemo držati u stanu. Problematičan je pas.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Evroazijski pas

Pirinejski planinski pas

Kineski kukmasti goli pas


Jedan komentar na “Grenlandski pas”

  • Igor
    6 jula, 2012, 21:58

    Ovi psi jesu „odtrgnuiti iz divljine“ i po mnogo cemu se razlikuju od „obicnih“ pasa ali nije tacno da ih je tesko voditi na uzici i da rado napadaju druge pse sa kojima se srecu. Oni se radi ranga bore samo sa clanovima svoga copora dok se prema „stranim“ psima savim blago i prijateljski ophode, osim ako je slucaj susreta dva zapregnuta copora, gde dolazi do sukoba u nadmoci jednog copora nad drugim. Muzjaci su doista ratoborni ali su zenke ponekad jos okrutnije od muzjaka.

    Potpuno je netacno da su agresivni prema stranim ljudima. Upravo suprtno je slucaj: sasvim su poverljivi i prijateljski raspolzeni prema strancima.

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump