Ibički hrt

Ibički hrt Srednje je velik, elegantan pas, snažnih kostiju, lagan u kasu i brz u galopiranju. Glava je duga, uska i mršava. Uši su krute, drži ih lagano napred, ukoso po strani ili unazad, uspravno samo onda kada je pozoran. Unutrašnjost ušiju nije odlakana. Malene oči jantarne boje postavljene su po strani. Pogled se čini bistar, čak malo lukav. Njuška je jednake boje kao krzno. Rep je dug i sabljast. Dlaka je glatka i kratka ili duga ali uvek gusta i tvrda. Boje mogu biti bela i crveno smeđa, bela i lavlje smeđa, jednobojan – beli, crveno-smeđ ili lavlje smeđ. Visina od 60 cm do 66 cm, telesna težina oko 22,5 kg.

U domovini na španskim otstrvima Ibiza i Mallorca, gde ga zovu i balearski hrt, još ga uvek upotrebljavaju u lovu na zečeve. Lovi više njuhom nego vidom. Laje samo ako divljač čuje ili ugleda. U čoporu može loviti samo sa ženkama sa kojima se podnosi, mužjaci bi se naime potukli. Lovci sa Balearskih otoka tvrde da jednako dobro lovi noću i danju. U Nemačkoj su ih počeli uzgajati 1975. g. kada je i osnovan pasminski klub. Pre svega dobri su lovci koji sa lakoćom izvršavaju radne lovačke ispite. Takozvani veštački zec ih ne zanima. On je dobar porodični pas ako mu osiguramo dovoljno kretanja. Jednostavan je za negu,vrlo živahan, sa mesta skače neuobičajeno visoko. Brzo uči a pravilno odgojenog moguće ga je opozvati čak i sa traganja za divljači. Umiljat je prema deci a kažu da ima čak i nekakav smisao za humor. Dostiže brzinu od 40 km/h.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Mali italijanski hrt

Faraonski hrt

Avganistanski hrt


Nema komentara na “Ibički hrt”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump