Irski modri terijer

Irski modri terijer Čvrst je i veliki terijer, mišićavog i skladnog tela, usklađenih pokreta. Pozornost izaziva njegova plava dlaka. Ima dugu glavu sa snažnom vilicom koju ističe i frizura odnosno obrve, duga dlaka na nosnoj ravni i brada. Njuška je crna. Prsa su duboka, vrat snažan, leđa ravna i razmerno kratka. Rep je i kupiran na dve trećine dužine i nošen uspravno. Dlaka je svilena, meka i bujna, lepo nakovrđana. Dozvoljene su sve nijanse plave boje. Dlaka na kraju može biti crna. Visina od 46 cm do 49 cm, telesna težina od 15 Kg do 17 Kg. Irci kažu da su posebno ponosni na dva simbola i to detelinu i modrog terijera. Ovaj terijer potiče sa planine Kerry na jugozapadu Irske.

Tamo ga nazivaju „plavi kavalir“ i cene ga kao lovačkog psa, tamanitelja pacova, čuvara stada i dvorišta, pa i kao policijskog psa. Kinološki savez Irske priznao ga je 1913. godine, a 1922. godine su ti psi uznemirili gledaoce Cruftove izložbi u Londonu ne zbog dlake koju onda nisu šišali već zbog divlje oštrine. Kod novijih kerrya je oštrina malo popustila. Nakon te izložbe počeli su ih šišati, ali brada u početku nije bila tako izrazita. Modra boja pojavila se nekoliko godina kasnije. Kerry je privržen i vrlo bistar pas. Dok je mlad treba ga naućiti da ne grize za vreme igre, jer kao odrastao pas može postati neprijatan „štipavac“. Dobar je čuvar, veoma oštar i može raditi ispite odbrambenih pasa.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Irski terijer

Jorkširski terijer

Američki Pit Bul Terijer Vs. Američki Staford Terijer


Nema komentara na “Irski modri terijer”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump