9 ljubavnih zapovesti

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o ljubavi ]

9 ljubavnih zapovestiU poznatom holivudskom blokbasteru „Šta žene žele”, jedan od junaka kaže: „Ukoliko znaš šta žene žele – ti vladaš svetom.”

I izgleda da je izrekao veliku istinu, jer je to pitanje jedno od onih večnih, koje oduvek muči muški rod.

Pronići u tu komplikovanu mašineriju zvanu ženski mozak, deluje kao nemoguća misija. Pokušavali su naučnici, sociolozi, psiholozi, umetnici, pesnici… Ali, konkretnog rešenja nema ni na pomolu. Ponekad se čini da ni same žene nisu sigurne u to šta bi zaista želele od partnera i emotivnih odnosa, jer se sve ankete i istraživanja na tu temu završavaju sa potpuno kontradiktornim rezultatima. Neke žele stabilnost i materijalnu sigurnost, druge strast, iznenađenja, požrtvovanost…

U nizu pokušaja da se pronikne u tajne ženske naravi jedan se izdvojio, jer je sproveden posle dugogodišnjeg istraživanja na više od sto hiljada dama. Naime, na jednoj internet-stranici posvećenoj muško-ženskim odnosima naučnici su objavili listu od „devet stvari koje će žene učiniti zadovoljnijm u vezi“. Rezultati su prilično iznenađujući. Naime, na njoj nema skupocenih poklona, dijamantskog prstenja, luksuznih hotela i putovanja. U pitanju su “sitnice” koji svaki muškarac, uz malo mašte, može da pruži.

* Prva “stavka” na listi je poštovanje.

Dame su se u neverovatno visokom procentu (89%) izjasnile kako im je najvažnije da muškarac poštuje njihovo mišljenje, karijeru, interese, prijatelje, želje. “Ne morate da se slažete sa svim što kažemo, ali pokušajte da poštujete naš stav”, poručile su dame i naglasile da je najprivlačniji onaj muškarac koji sledi zlatno pravilo da se prema ženi odnosi onako kako bi želeo da se ona odnosi prema njemu. Dakle, gospodo, budite iskreni, ljubazni i pažljivi.

* Na drugom mestu je romansa.

Iako je za većinu muškaraca romantika vrlo dosadna stvar, čak 68% žena izjavilo je da nekoliko mirišljavih sveća, prijatna atmosfera i čaša crnog vina, najobičnije veče ispred televizora mogu pretvoriti u posebnu noć. Ponašajte se prema ženi kao da je prvi put osvajate čak i kada postane vaša supruga, savetuju stručnjaci. Izlazite zajedno, pokazujte vašoj dami da je posebna, da vas još privlači, ljubite je kao da je prvi put. Radite sve ono zbog čega se na početku zaljubila u vas. Poklonite joj, na primer, buket poljskog cveća bez ikakvog povoda.

* Na trećem mestu našlo se zajedničko vreme.

Iako je ritam modernog života toliko brz i dinamičan da je gotovo nemoguće pronaći vreme za uživanje, čak 92% žena požalilo se da im partneri ne posvećuju dovoljno vremena. Interesantno je da žene pod zajedničkim vremenom smatraju i pomaganje u kućnim poslovima i zajedničko gledanje TV programa. Ako dođete kući pre svoje drage, veliki plus bi vam bio kada biste pre nego što pokuca na vrata oprali sudove ili pospremili stan, tvrde stručnjaci.

* Na četvrtom mestu su zajednički obroci.

Čak 59% žena požalilo se da uopšte ne jede sa svojim partnerom i da se ne sećaju kada su poslednji put zajedno večerali. Uživale bi kada bi ih njihova jača polovina sačekala posle napornog dana makar i sa picom iz obližnjeg restorana brze hrane. To će, tvrde psiholozi, osigurati osmeh na njenom licu, a automatski i vaše zadovoljstvo, jer činjenica da ste se setili da zajedno večerate na “njenom jeziku” znali da ste mislili na nju.

* Peto mesto zauzela je komunikacija. One znaju da ih volite, ali isto toliko vole to i da čuju. Žene su mnogo nesigurnije kada su ljubavni odnosi u pitanju, potvrđuju istraživanja, i češće su im potrebni dokazi da su voljene. Zato, kada mislite da je lepa i privlačna, to joj i kažite. Verbalna motivacija pomaže da ženama da se osećaju dobro u svojoj koži.

* Dalje, na listi sledi doslednost. Žene vole stabilnost, to je tekovina evolucije i zbog toga budite dosledni kada je izražavanje

emocija i stavova u pitanju. Ma koliko samostalna žena bila, ne zaboravite da je ona, ipak, samo žena.

* Sedmo mesto zauzeo je angažman.

Ako vam nije najjasnije šta to znači iz ženske perspektive, stručnjaci tvrde da to u praksi znači da ne morate da volite sve što i ona, ali da morate da pokažete interes za njene želje i hobije. To što ona ide na časove salse nije za podsmeh, već je podržite i kažite da će plesati sjajno kada se tromesečni kurs završi. To, takođe, uključuje i “pravilo” da morate da vodite računa o malim stvarima. Na primer, obavezno zapamtite ime njene najbolje prijateljice ili činjenicu da ne podnosi filmove sa Arnoldom Švarcenegerom.

* Osmo mesto rezervisano je za humor.

To je jedna od najvažnijih stvari za žene, tvrde psiholozi. To ne znači da treba da budete vrhunski komičar da biste zadržali voljenu ženu, ali je važno da umete da se našalite i na sopstveni račun. Ukoliko možete da joj izazovete osmeh na licu, na pravom ste putu da joj zarobite srce.

* I poslednje, ali ne najmanje važno je izazov.

Ali, budite obazrivi, ne radi se o izazovima koji vezu mogu da dovedu u pitanje, već o pozitivnom izazovu, koji nas motiviše da smognemo snage i uradimo ono šta želimo. Istraživanja pokazuju da partneri koji podržavaju jedni druge u nameri da stignu do zacrtanog cilja imaju srećniju i dugovečniju vezu.

TREBA DA ZNATE I OVO…

Kako su naučnici već naglasili, nema jedinstvenog pravila kako usrećiti ženu. Zbog toga su napravili još jednu generalizaciju, koju, po želji, možete kombinovati sa “devet najvažnijih stvari” iz prethodnih pasusa. Ova ukazuje da žene imaju izuzetno izraženu intuiciju i da uglavnom razmišljaju srcem, a ne glavom. Zbog toga, najvažnije pravilo glasi – budite ono što jeste! Otvorenost, iskrenost i neposrednost su ono što većina žena prvo pominje kada ih upitaju za osobine koje cene kod muškaraca. Ne lažite ženu jer mislite da ne može da podnese istinu. Nemojte biti jedan čovek sa njom, a potpuno drugi sa svojim prijateljima. To će ionako trajati samo dok se bolje ne upoznate. Kada u vezi iskrsne problem razgovarajte, a ukoliko vam nešto kod nje smeta – recite joj.

Druga stvar koju najveći broj dama priželjkuje je – pravo muško. Osećajnost se, naravno, podrazumeva, ali to ne znači da treba da podržite svaki njen hir. Dakle, poštujte je, ali joj ne povlađujte u svemu.

Dalje, važno je da napravite plan. U ženskom sistemu razmišljanja, tvrde stručnjaci, ukoliko imate dnevni plan, to najčešće znači da imate i životni. A, one to vole. Dakle, smislite i predložite joj šta biste voleli danas, šta na jesen, šta za 10 godina. Žene često po tome cene koliko razmišljate o zajedničkoj budućnosti.

Kažite joj da je posebna, jedina, jedinstvena!

-Žena koju želite za ceo život najviše će uživati ukoliko misli da je za vas jedina. I to uvek, mnogo i stalno. Ona mora da misli da je za vas najlepša, iako nema ni idealno telo, ni prelepo lice. Ukazujte joj pažnju i delite komplimente.

I, konačno, vođenje ljubavi za mnoge žene je najvažnija “stavka” u vezi. Iako su avanture za jednu noć postale normalna pojava, ženstvenost i osetljivost i dalje su najupečatljivije karakteristike nežnijeg pola. Ukoliko želite odnos na „duže staze“, potrudite se u krevetu. Nemojte da brzate, jer je čak 89% žena izjavilo da im je predigra najvažnija. Ne žurite sa zadovoljstvom, budite nežni i pokažite joj koliko je posebna. Posle seksa nemojte da zaspite, zagrlite je i popričajte koji minut. Mentalnu bliskost koja se tom prilikom postiže ništa ne može da zameni.

Budite zaštitnik. Ponekad to znači samo da joj pomognete da se probije kroz koncertnu gužvu, ponekad da saslušate koliko je nova koleginica nervira, a nekad to znači da joj kažete da ćete je voleti i onda kada joj telo ne bude lepo i zategnuto kao sada.

Iako su feminizam i emancipacija uzeli maha, žena u suštini ne želi da bude ravnopravna, tj. da je bude tretirana kao muško, tvrde stručnjaci. Ona želi da je poštujete, ali ne i da je puštate da se sama probija kroz život i bori sa iskušenjima. Koliko god delovale snažno, postoje trenuci kada su krhke i ranjive. Naučite da prepoznate taj trenutak.

Umetnost slušanja je još jedna važna veština. Žene više analiziraju svakodnevne stvari i događaje, pridaju im dublje značenje ili emotivni značaj, pronalaze povezanosti tamo gde ih po mišljenju muškaraca nema, tvrde stručnjaci. Ponekad ženama je razgovor potreban ne da bi shvatile situaciju ili rešile problem, već samo da bi se „emotivno ispraznile“ i još jednom nešto proživele. Zato je slušajte. Tako ćete najlakše i najbrže doći do toga da vam žena otvori dušu i da vas prihvati kao prijatelja, što je, po mnogim stručnim mišljenjima, glavni uslov uspešne veze.

izvor: novosti.hr


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 2 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Svađa ponekad poboljšava vezu

Šta žene smatraju privlačnim?

Za sex je idealno 13 minuta


2 komentara na “9 ljubavnih zapovesti”

  • a
    27 januara, 2010, 17:50

    ovo je mnogo koristno za sve veze koje hote da cu obavezne i vjecitee puno koristnija podataka

  • Anonimni
    20 marta, 2010, 17:53

    Dance

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump