Kako da vaše dete zavoli školu? Naučite ga!

Kako da vaše dete zavoli školu? Naučite ga!Početak školske godine predstavlja veliki stres za đake prvake

Odlazak u novo okruženje, brojne obaveze i drugačiji način života mnogi mališani doživljavaju sa strahom.„Alo!“ donosi sugestije školskih psihologa kako da pomognete

detetu prevaziđe navedene probleme i zavoli školu.

– Uključite čitanje školskih knjiga u svakodnevnu igru sa detetom. Sedmogodišnjaci znaju da pruže veliki otpor promenama, a jedna od njih je i druženje sa knjigama koje obuhvataju gradivo. Predstavite im školske knjige kroz igru, pre nego što zakorače u učionicu, pa tako deca neće imati osećaj da im je učenje nametnuto. Osim toga, kada počne školska godina, dete će, slušajući učiteljicu, biti opuštenije jer će mu gradivo već biti poznato.

– Nekoliko dana pre nego što vaš prvačić krene u školu, razgovarajte sa njim o garderobi koju bi voleo da obuče kada zvanično postane školarac. Pustite ga da sam odabere pantalone, majicu i obuću za prvi susret sa učiteljicom i školskim drugarima. Tako ćete mu ojačati samopouzdanje i pokazati mu da imate poverenja u njegov izbor.

– Dozvolite detetu da samo odabere torbu, sveske i ostali školski pribor. Ukoliko mu nametnete izbor koji mu se ne dopada, rizikujete da mu asocijacija na školu bude negativna.

– Ako primetite da je vaše dete nervozno i razdražljivo pred polazak u školu, pitajte ga čega se plaši. Detinje odgovore nemojte prihvatiti sa podsmehom – naprotiv; pažljivo saslušajte razloge, a onda ih argumentovano demantujte, jedan po jedan.

– Dozvolite vašem školarcu da odabere igračkicu koju će nositi u školu. Tako će lakše prihvatiti školske obaveze i neće imati utisak da je njegovo detinjstvo brutalno prekinuto novim obavezama.

– Svaki sedmogodišnjak mašta da se, kad poraste, bavi određenim zanimanjem. Jedno dete želi da postane pilot, drugo glumac, treće poslastičar, četvrto doktor… Objasnite vašem mališanu da je odlazak u školu jedini način da postane ono što želi; predstavite mu učenje kao jedini put da stigne do željenog cilja. To je odlična motivacija.

– Prvog dana, po završetku školskih obaveza, idite sa novopečenim školarcem tamo gde on želi. Odvedite ga u šetnju, na sladoled, u posetu drugarima…

– Ako primetite da i posle nekoliko dana vaše dete ima strah od škole, porazgovarajte o tome sa učiteljicom i školskim psihologom. Oni će vam dati dodatne savete kako da rasteretite prvačića od promena koje su nastupile.

izvor: svevesti


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Odviknite dete od cucle

Prava igračka za vašu bebu

Odviknite dete od cucle


Nema komentara na “Kako da vaše dete zavoli školu? Naučite ga!”

Obavesti me o novim komentarima na e-mail (moraš da upišeš svoju e-mail adresu). Prijava bez pisanja komentara.

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump