Kako da vaše dete zavoli školu? Naučite ga!

Kako da vaše dete zavoli školu? Naučite ga!Početak školske godine predstavlja veliki stres za đake prvake

Odlazak u novo okruženje, brojne obaveze i drugačiji način života mnogi mališani doživljavaju sa strahom.„Alo!“ donosi sugestije školskih psihologa kako da pomognete

detetu prevaziđe navedene probleme i zavoli školu.

– Uključite čitanje školskih knjiga u svakodnevnu igru sa detetom. Sedmogodišnjaci znaju da pruže veliki otpor promenama, a jedna od njih je i druženje sa knjigama koje obuhvataju gradivo. Predstavite im školske knjige kroz igru, pre nego što zakorače u učionicu, pa tako deca neće imati osećaj da im je učenje nametnuto. Osim toga, kada počne školska godina, dete će, slušajući učiteljicu, biti opuštenije jer će mu gradivo već biti poznato.

– Nekoliko dana pre nego što vaš prvačić krene u školu, razgovarajte sa njim o garderobi koju bi voleo da obuče kada zvanično postane školarac. Pustite ga da sam odabere pantalone, majicu i obuću za prvi susret sa učiteljicom i školskim drugarima. Tako ćete mu ojačati samopouzdanje i pokazati mu da imate poverenja u njegov izbor.

– Dozvolite detetu da samo odabere torbu, sveske i ostali školski pribor. Ukoliko mu nametnete izbor koji mu se ne dopada, rizikujete da mu asocijacija na školu bude negativna.

– Ako primetite da je vaše dete nervozno i razdražljivo pred polazak u školu, pitajte ga čega se plaši. Detinje odgovore nemojte prihvatiti sa podsmehom – naprotiv; pažljivo saslušajte razloge, a onda ih argumentovano demantujte, jedan po jedan.

– Dozvolite vašem školarcu da odabere igračkicu koju će nositi u školu. Tako će lakše prihvatiti školske obaveze i neće imati utisak da je njegovo detinjstvo brutalno prekinuto novim obavezama.

– Svaki sedmogodišnjak mašta da se, kad poraste, bavi određenim zanimanjem. Jedno dete želi da postane pilot, drugo glumac, treće poslastičar, četvrto doktor… Objasnite vašem mališanu da je odlazak u školu jedini način da postane ono što želi; predstavite mu učenje kao jedini put da stigne do željenog cilja. To je odlična motivacija.

– Prvog dana, po završetku školskih obaveza, idite sa novopečenim školarcem tamo gde on želi. Odvedite ga u šetnju, na sladoled, u posetu drugarima…

– Ako primetite da i posle nekoliko dana vaše dete ima strah od škole, porazgovarajte o tome sa učiteljicom i školskim psihologom. Oni će vam dati dodatne savete kako da rasteretite prvačića od promena koje su nastupile.

izvor: svevesti


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Odviknite dete od cucle

Prava igračka za vašu bebu

Odviknite dete od cucle


Nema komentara na “Kako da vaše dete zavoli školu? Naučite ga!”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump