Vene ne moraju da bole!

Vene ne moraju da bole!Na proširene vene obično ukazuju osećaj težine u nogama, napetost u listovima, oticanje stopala i potkolenica, bolovi i grčevi. Ako se s lečenjem ne počne na vreme, bolest može da se zakomplikuje.

Krajem leta, kada se vratimo nagomilanim obavezama na poslu i u kući, noge trpe veliki napor.

Počinju da otiču, trnu ili bole usled dugotrajnog hodanja ili stajanja. Često se javljaju i grčevi i osećaj težine nakon dugog stajanja ili sedenja, što ukazuje na proširene vene.

Od proširenih vena žene obolevaju češće od muškaraca, naročito ukoliko imaju genetsku predispoziciju. Ovo oboljenje ne nastaje preko noći, već usled dugotrajnog otežanog povratka venske krvi iz nogu ka srcu. Stoga je važno da se reaguje na vreme, čim se problem pojavi.

Krivudave vene su prvi znak oboljenja

Oboljenje vena počinje kao osećaj težine u nogama, napetost u listovima posle dužeg stajanja ili sedenja, kao večernje oticanje stopala i potkolenica. Krivudave vene su prvi znak ovog oboljenja, nakon čega se javljaju čvorići. Koža se tanji, a oni postaju sve veći, sve uočljiviji i skloni pucanju. Do toga može da dođe i nakon bezazlene povrede što dovodi do venskog krvarenja. Inače, lekari naglašavaju da se proširene vene nikad ne povlače spontano, već se vremenom uvećavaju.

Slabost vena može da bude nasledna

Bolesti proširenih vena poslednjih godina beleže porast, pa se ovaj problem javlja kod polovine odraslih osoba. To se najčešće dovodi u vezu s načinom ishrane i tempom života, a naročito s činjenicom da mnogi poslovi zahtevaju višesatno sedenje. Proširene vene se javljaju i usled genetske predispozicije, nedovoljno kretanja, prekomerne telesne težine i pušenja.

Dugo stajanje kao uzrok bola

Ako na poslu dugo stojite ili hodate, izbegavajte potpuno ravnu obuću, kao i cipele i sandale sa štiklom većom od četiri centimetra. U oba slučaja trpe stopala, usporava se cirkulacija krvi, pa se javljaju otoci i bol, naročito kod osoba koje imaju ravne tabane, čukljeve ili neke druge deformitete stopala.

Venama zapravo uopšte ne prija dugotrajno sedenje ili stajanje. Ako osetite nelagodnost u nogama, uradite dve jednostavne vežbice. Čim ustanete, podižite se na prste nekoliko minuta, a dok sedite, savijajte prste ka peti.

Inače, nikada ne prekrštajte noge dok sedite pošto ćete usporiti cirkulaciju i pritiskati i opteretiti vene.

Zdrav život ublažava tegobe

Ako imate sklonost ka proširenim venama ili se već suočavate s posledicama ovog oboljenja, izbegavajte industrijski prerađene namirnice i alkohol. Pravilna ishrana pomaže u predupređivanju problema, ali i u ublažavanju tegoba. Dobro bi bilo da prestanete da pušite i da se odreknete alkohola, koji umanjuju elastičnost krvnih sudova.

Ukoliko iz nekog razloga ne možete da vežbate, idite na plivanje i u duge šetnje, vozite bicikl i svakodnevno masirajte stopala.

Lečenje treba započeti na vreme

Ovaj zdravstveni problem u velikom broju slučajeva može i da se iskomplikuje. U početnom stadijumu oboljenje se leči injekcijama koje zatvaraju vensku šupljinu, ali i operacijom koja sprečava oštećenje dubokih vena i vrlo ozbiljne komplikacije. Ukoliko se lečenje ne započne na vreme, u najtežim slučajevima dolazi do tromboze vena, ozbiljnih oštećenja kože, potkožnog krvarenja, hroničnih otoka, alergija, pa čak i do plućne embolije.

izvor: svevesti


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Tajna nežnih tabana

Saveti sa lepe i negovane noge

Mina Kostić ne da Igoru da viđa dete?!


Tagovi: [ , , , , , ]

Nema komentara na “Vene ne moraju da bole!”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump