Igrom do lepog rukopisa!

Igrom do lepog rukopisa!Ovladavanje veštinom pisanja za dete je nimalo lak i veoma važan korak.

Koliko će mališan biti uspešan najviše zavisi od fine motorike koju je moguće razvijati od najranijih

dana, odnosno od trenutka kada dete pokaže interes da drži olovku, crta i piše.

Motoričke veštine (koje se razdvajaju na krupnu i finu motoriku) mališani razvijaju istraživanjem sveta oko sebe, pa su im podsticaji i te kako potrebni. Krupna motorika je sposobnost pokretanja delova tela sa određenom vrstom kontrole (podstiče se loptom, skakanjem, trčanjem). Fina motorika je sposobnost da se prave

precizni sitni pokreti rukom, uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka. Ona počinje da se razvija od trenutka kada dete pokuša samostalno da drži kašiku, postepeno postaje sve preciznija, a kada su mališani sposobni da olovkom napišu slovo između dve linije, možete biti sigurni da su savladali “pravila” fine motorike.

Igra je idealan saveznik u savladavanju ove veštine, pa stručnjaci i pedijatri savetuju da od najranijeg detinjstva deci omogućite najrazličitije aktivnosti. Igra sa plastelinom, nizanje perlica, otkopčavanje i zakopčavanje dugmića, seckanje papira, bojenje, crtanje, oblačenje lutaka… samo su neke od aktivnosti kojima se vežba fina motorika. Ovakve igre trebalo bi da budu svakodnevica svakog deteta jer jačaju mišiće šake, koordinacije i koncentracije.

Već u predškolskom uzrastu možete početi sa pripremama za pisanje. To se olakšava žvrljanjem po tablama, sveskama, pravljenjem figurica od papira, kolaža i nakita. Ponudite mališanima lenjir, šablon ili bojanke koje imaju formirane oblike, kako bi naučili da pravilno drže olovku. Takođe, nije loše da vežbate crtanje krivih, isprekidanih vodoravnih i horizontalnih linija, jer to pomaže da se lakše usvoji pisanje slova.

Vremenom će dete biti sve preciznije, a pokreti rukom sve sigurniji. Stimulišite mališane da pišu poruke i čestitke. Sve pomenute veštine najlakše se usvajaju kroz igru, ali samo onu u kojoj dete aktivno učestvuje i povezuje pojmove. Ukoliko mališan odbija neku igru, ne insistirajte i dozvolite mu da sam izabere.

izvor: novosti.rs


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Prava igračka za vašu bebu

JJ: Plašim protivnice svojom igrom

Nata i Dača Ikodinović usvajaju dete?!


Tagovi: [ , , , ]

Nema komentara na “Igrom do lepog rukopisa!”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump