Irski seter

Irski seterNjegovo vitko telo je mišićavo. Pravi je maratonski trkač sa izrazitim krznom. Ima prijatan izraz. Glava je ista kao i kod engleskog setera. Uši imaju lepo oblikovani nabor i ovešene su tesno uz glavu a na gornjem su delu obrasle dugom, svilenkastom dlakom. Vrat je mišićav, lagano sagnut i bez podvoljka. Dlaka je gusta i glatka na glavi i prednjim stranama nogu a na krajevima ušiju je kratka, inače je srednje duga. Resasti rubovi dlake pojavljuju se na trbuhu, prsima i na donjem delu vrata. I među prstima ima puno dlaka.

Boja je kestenjasto crvena bez ijedne crne dlake. Dozvoljeni su male bele tačkice na prsima, prstima i čelu. Visina od 54 cm do 62 cm, težina od 18 Kg do 25 Kg. Crveni irski seteri na prvi pogled uopšte ne izgledaju radno već ostavljaju dojam razmaženih luksuznih pasa. Zbog elegancije, istrajnosti i svestrane lovačke upotrebljivosti najomiljeniji su među svim seterima iako su za školovanje, zbog svoje inteligencije, zahtevniji. U prirodi taj pas trči u galopu, divljač traži cikcak, a nađenu sigurno pokazuje i po potrebi oprezno digne. Taj uistinu lep pas može živeti i u porodici i kod nas je najčešće tako. Istrajni su u lovu i odlični za rad u vodi. Ako se irski seter premalo kreće postane svojeglav a uz dobar odgoj postane prijatan pas koji voli dodire sa ljudima. Po naravi je temperamentan i nije primeren za život u gradu. Dobro je ako vlasnik voli voziti bicikl. Telesno je puno tvrđi nego što se čini. Doživi duboku starost. Uz crvenog irskog setera postoji i crveno-beli koji je manje raširen.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 2 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Gordon seter

Engleski seter

Irski vodeni španijel


Tagovi: [ , , , , , ]

2 komentara na “Irski seter”

  • Anonimni
    26 februara, 2010, 1:25

    sve sto se moze pozeleti za kucnog ljubimca

  • Anonimni
    14 marta, 2010, 12:25

    Yes

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump