Irski terijer

Irski terijerVitak je i veliki pas. Nije čistog kvadratičnog oblika. Ima dobro uglovane udove. Brz je i pokretan pas. Bolji je trkač nego mišićast junak. Glava je duga, čeoni deo lobanje ravan, uši imaju oblik slova V i visoko su postavljen i nagnute napred. Pogled tamnih očiju je ispod kratkih obrvi vatren i bistar. Telo je srednje dugo, leđa su snažna a na leđima je pas malo izbočen. Rep je kupiran na tri četvrtine dužine i nošen je uspravno. Pokrovna dlaka je tvrda, oštra i duga. Poddlaka je fina, meka i kratka. Boje su crvena, crveno-pšenična ili kukuruzno žuta. Njuška je crna. Visine oko 46 cm, telesne težine oko 12 kg.U Irskoj, njihovoj domovini, nazivaju ih“devils“ i stvarno su đavolji momci.

U prošlosti su bili kućni čuvari i lovci na miševe i druge glodare. Britanska vojska ih je u prvom svjetskom ratu koristila kao kurire (1918. godine jedan je irski terijer dobio državno odličje). Kasnije su postali više porodični nego lovački psi iako se još uviek koriste u lovu. Nemiran temperament je postao nešto smireniji i danas je irski terijer prilagođen pas koji može živeti i u gradu. Važno je samo da stan bude nešto veći jer bi se inače mogao osećati ograničeno. Prema drugim psima nije uvek prijateljski raspoložen. Ako ga dosledno odgajamo onda je prijatan porodični član koji voli decu (izuzeci potvrđuju pravilo), ali nikad ne zaboravlja nepravdu. Neverojatno je hrabar i neosetljiv. Četiri puta godišnje mu treba kratiti dlaku. Otporan je na bolesti i doživi visoku starost. Rado se igra i potrebno mu je puno kretanja.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Irski modri terijer

Jorkširski terijer

Irski seter


Jedan komentar na “Irski terijer”

  • Anonimni
    25 marta, 2016, 0:03

    Clap Clap Clap Jump Jump

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump