Irski vučiji hrt

Irski vučiji hrt To je najveći pas na svetu. Deluje veličanstveno i vredno poštovanja. Snažan je, elegantan, neverovatno lagan i pokretljiv. Irski vučji hrt je neobična rasa. Glava je duga, oči su tamne, uši malene. Glavu ponosno drži na vrlo snažnom i mišićavom vratu. Prsa su jako duboka i široka, stomak je stegnut. Šape su velike i okrugle sa vrlo snažnim, zakrivljenim noktima. Dlaka je duga i tvrda po celom telu i nogama. Posebno tvrda i duga je na glavi gde seže preko očiju i donje čeljusti. Dozvoljene boje: siva, crvena, crna, potpuno bela, jelenje smeđa. Visina kod mužjaka od 81 cm do 86 cm, najmanja dozvoljena visina je 79 cm. Teži najmanje 55 kg. Sivi velikan sa zelenog otoka bio je namenjen za borbu sa vukovima koji su napadali konje na irskim pašnjacima.

Plemići su ga imali za ukras. O irskom vučjem hrtu su govorili: „Ako ga maziš, pozdravi te, ako ga udariš, zadavi te“. To vredi i danas. Vučji hrt je rado slobodan i potreban mu je uravnotežen gospodar koji u toku školovanja mora biti odlučan. Zajednički život je jedostavan mada vučji hrt nije pas za svakoga. Hrana za tog ogromnog psa je, posebno u prvih 18 meseci, vrlo skupa. Potrebno mu je puno prostora. Nije primeren životu u stanu, bolje se oseća u vrtu. Od desete nedelje potrebno ga je svaki dan šetati uz bicikl da se telesno razvije kako treba. Može nas pratiti kod jahanja. Retko reži, dobar je čuvar zbog svoje veličine. Prema strancima je suzdržan. Nije mu potreban poseban odgoj. Trči do 40 km/h.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Ibički hrt

Avganistanski hrt

Irski terijer


Jedan komentar na “Irski vučiji hrt”

  • Anonimni
    25 januara, 2010, 14:09

    Victory

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump