Izraelski ovčar

Izraelski ovčar Srednje je velik, skladno građen i sličan divljem psu. Čeoni deo lobanje lagano je izbočen. Čeono koleno i srednja crta su lagano naznačene. Oči su nešto zakrivljene i tamne. Uši su nisko postavljene, nošene uspravno a vrhovi su u obliku slova V. Njuška mora biti crna. Pas smeđe boje ili svetlija njuška predstavljaju velike greške. Slabije pigmentiran pas manje je otporan i ne može preživjeti u pustinji. Rep je uzdignut nad leđnom linijom a kada je pas razdražen savijen je nad leđima. Dlaka je kratka do srednje duga a na donjem delu repa nešto duža. Boja: peščano siva do smeđa, može biti beli ili crn, crno-beli ili smeđe-beli. Visina od 50 cm do 60 cm, težina od 18 Kg do 25 Kg. Nekada je to bio pastirski pas.Već u starom Izraelu bio je sličan današnjem tipu psa.

Zbog raseljenja Izraelaca podivljao je i živeo na rubovima čovekovih prebivališta. Dr. Menzel je izraelskog ovčara usmereno uzgajao i pripremio je rasni standard kojeg je Izraelski kinološki savez prihvatio 1960. godine. Ovaj pas ima izrazit osećaj za vlasništvo. Gospodarevo imanje brani odlučno, čak i onda kada je sam. Ima izvanredno razvijen sluh i strance primeti već na daljinu. U ratovima sa Arapima Izraelci su ga uspešno koristili kao sanitetskog psa za traženje ranjenika u pustinji i kao psa vezistu. Izraelski ovčar je odan i savestan. Gospodaru se nikada ne podredi do kraja već je njegov partner. Jake je i tvrde postave, živahan, pozoran i spreman na učenje, jednostavan za negu i čišćenje. Nije pas za veća urbana naselja.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Pikardijski ovčar

Kavkaski ovčar

Bradati škotski ovčar


Nema komentara na “Izraelski ovčar”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump