Japanski Čin

Japanski Čin Vrlo je živahan, elegantan, potpuno kvadratičan i snažan mali pas raskošne dlake. Pažnju privlači glava koju drži visoko. U poređenju sa veličinom glava je neskladno velika. Čeoni deo lobanje je izbočen a oči su postavljene bočno. Oči su tamne. Ako ga gledamo sa strane njuška je ravna sa čelom tako da je jedva moguće govoriti o nosnom delu lobanje. Dlaka je jako bogata, duga, svilenkasta i pod vratom kovrđava. Rep nosi savijen preko leđne linije i dlakaviji je od tela. Prednje noge imaju zastavicu, zadnje „pantalone“. Čin je beli sa crnim ili smeđe žutim pegama. Visine je izmedu 18 cm i 28 cm, težina od 2 Kg do 4 Kg. U Japanu tu rasu zovu makura isin- pas koji je na jastuku. Japanci i inače vole minijaturne stvari te stoga tako minijaturne pse uzgajaju pažljivo sa puno Ijubavi.

Pokušali su stvoriti što manjeg psa kako bi ga mogli nositi u rukavu od kimona. U Evropu su ga doneli u drugoj polovini pretprošlog veka. U sramežljivoj viktorijanskoj Engleskoj bio je vrlo omiljen. Danas po Evropi se nije još proširio. U Japanu ih ima puno. U standardu je zapisano da „tamo slovi kao ljubazan, pametan pas, živahan prijatelj posebno u važnim životnim trenucima jer zna razveseliti čoveka“. Vrlo je oprezan, mada ne laje puno. Uvijek je spreman na igru, voli puno trčati. Dobro se oseća u malom stanu. Treba ga redovno i pažljivo čistiti. Često se kod pasa te pasmine pojavljuju oboljenja očiju. Neretko doživi i do 16 godina. Idealan pas za starije ljude pogotovo ako su sami.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Japanski Bobtail (JBT) (Japanese Bobtail)

Japanski vetar

Milica: Nisam kriva za Natašin i Dačin razvod!


Nema komentara na “Japanski Čin”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump