Jezerski terijer

Jezerski terijer Laici ovog čvrstog i elegantnog oštrodlakog terijera zamenjuju sa malenim erdelom. Zamenjivali su ga i sa velškim terijerem iako sa njim nije u rodu. Jezerski terijer je manji i ima kraću glavu. Velški terijer je samo crne i crvenkaste boje (ta kombinacija boja pojavila se i kod jezerskog terijera). Glava je pravougaona zbog duge dlake na nosnom delu i na bradi. Malene uši imaju oblik slova V i preklopljene su napred. Rep je kupiran na dve trećine i nošen je uspravno. Dlaka je dvostruka. Boja: crno crvenkasta, plavo crvenkasta, crvena, pšenična, kukuruzno žuta, svetlo smeđa, plava ili crna. Visine oko 36 cm, telesne težine oko 6 Kg. To je stara pasmina koja je nastala na englesko-škotskoj granici i priznata je 1921. godine.

Ime lakeland je novijeg datuma a pre su ih nazivali patterdalski terrier. Specijalnost tih pasa bila je šunjanjem loviti lisice u stenovitim pećinama. Lakeland terijeri su radili po načelu: kuda prođe glava tamo ide i telo. Još uviek ih koriste za lov. U Škotskoj priređuju takmičenja lepote tih pasa sa istovremenim testiranjem radnih sposobnosti. Kao kućni pas terijer je vrlo živahan, bistar i osećajan. Njegova sklonost lajanju može se ograničiti doslednim odgojem u ranoj mladosti. Svojeglav je ali istovremeno i osetljiv. Te pasminske značajke moramo uzeti u obzir kod odgoja. Nije posebno primeren za porodicu sa decom a neugodan je i za druge pse. Sve to ne smemo tretirati kao negativne osobine jer je inače jako umiljat pas. Dlaku mu trimamo četiri puta na godinu. Tvrd je i otporan. Živi približno 14 godina.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Češki terijer

Irski terijer

Granični terijer


Nema komentara na “Jezerski terijer”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump