Karelijski gonič medveda

Karelijski gonič medveda Srednje je veliki pas, mišićav, pravougaonog je oblika, sa repom savijenim na gore. Telo je čvrsto i tvrdo. Jako je temperamentan i brz pas. Nosni deo lobanje je tup, klinast, sa izraženim čeonim kolenom i jakim makazastim ugrizom. Uspravne uši su srednje duge a na vrhovima malo zaobljene. U razmerno velikoj glavi ima male oči ognjenog pogleda. Bedra su jaka i zbog duge dlake u bedrenom delu deluje široko. Dlaka je ravna i strčeća. Nešto je duža na vratu i leđima. Poddlaka je gusta i mekana. Smeđkasto je crne boje sa belim oznakama na glavi, prsima, trbuhu i nogama. Visine od 54 cm do 60 cm, težine oko 30 Kg. U Finskoj i Kareliji, koja je južnija tačka ruskog Novgoroda, tu pasminu poznaju već dugo.

Prvobitni psi te pasmine potiču od lajke. Kao čistu pasminu uzgajaju ih od sredine tridesetih godina. U toku finsko-ruskog rata skoro su ih istrebili. Spadaju među lovačke pse na visoku divljač kao što su medvede, lososi i risovi. Karelac je teško vodljiv pas i preporučujem ga samo iskusnim, doslednim ljudima koji moraju biti lovci. U Finskoj svake godine organizuju takmičenje tih pasa i proglašavaju kralja karelaca. U lovu ga upotrebljavaju tako da sledi divljač vezan remenom bez lajanja. Trag traži sam. Kad se približi divljači lovac ga pusti a pas zaustavi plen, napada ga i laje tako dugo dok lovac ne nanišani lovinu. Karelac nije pas za život u ograđenom vrtu i za besposlenost. U našim je krajevima za lov neupotrebljiv a njegovu borbenost i agresivnost možemo preusmeriti i dobiti odičnog psa čuvara.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Norveški sivi gonič

Bernski niskonogi gonič

Jurski gonič


Nema komentara na “Karelijski gonič medveda”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump