Kavalirski španijel kralja Charlesa

Kavalirski španijel kralja Charlesa Aktivan, graciozan i skladno građen pas. Glava i vilica su njegovi znakovi prepoznavanja. Čeono koleno je izrazito, nosni deo lobanje je dug do 4 cm. Čeoni deo lobanje je pljosnat i medju ušima nema izbočina. Uši su duge, visoko postavljene i bogate dlakama. Oči velike, tamne, okrugle i ne izlaze iz jamica. Dlaka je duga, svilena, bez kovrđa, dozvoljena je samo malo valovita. Rep i noge su bogato odlakani. Boje su bela i smeđa (kestenje smeđa), crna i smeđa, tamno smeđa, trobojna (crna i bela s crvenim oznakama). Visina oko 30 cm, težina od 4,5 Kg do 8 Kg. Žive jako dugo. Ova rasa je bila standardizirana 1928 godine u Londonu. Ponovo se htelo uzgojiti pređašnji tip toga psa sa dužom glavom i nastala je nova rasa koja je bila priznata 1944 godine.

U Engleskoj su tog hrabrog psa u svakoj prilici upotrebljavali za lov mada je kavalir kućni pas. Svojom veličinom je između patuljastog (toy) španijela i normalno velikog španijela. Živahan je i posebno elegantan pas. Kavalir je jednostavan za odgoj, voli duge šetnje i možemo ga držati u malom stanu. U većem prostoru možemo imati i više tih pasa koji se međusobno dobro razumu i u istinu su čarobni. Imaju tvrdu narav i poverljivi su. Jako vole decu što je kod malih pasa retkost. Potrebno je redovno čišćenje krzna. Zadnjih godina su kavaliri u svetu ponovno postali popularni za šta je najzaslužnija britanska princeza Margareta i americki Ronald Reagan.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kontinentalni patuljasti španijel

Klamber španijel

Irski vodeni španijel


Nema komentara na “Kavalirski španijel kralja Charlesa”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump