Kavkaski ovčar

Kavkaski ovčar Poreklom je iz oblasti po kojoj je dobio ime. Ovaj veliki pastirski pas sposoban je da se prilagodi veoma različitim klimatskim uslovima. Može da se sretne u celom bivšem Sovjetskom Savezu u Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Kalmukiju na primer, kao i po severnim stepama kavkaza ili na prilazima Astrahana. Stepski pas je lakši od psa iz planinskih krajeva. Rustičan, malo zahtevan, veliki i efikasan je radnik a takođe i uravnotežen. To je veoma aktivan i hrabar pas koji dobro reaguje u odbrani. Njegovo nepoverenje prema strancima je takvo da je veoma opasno približiti mu se. Kreće se kratkim kasom koji mu daje karakterističan hod dok mu je galop malo teži. Kavkaski ovčar ima masivnu glavu sa širokim čelom, dosta kratku njušku, jaku vilicu i moćne makazaste zube.

Uši su visoko postavljene i prirodno spuštene. Standard zahteva da one budu sečene. Kose oči su tamne. Sa svojim jakim i kratkim vratom, svojim širokim grudnim košem, jakim i mišićavim sapima, i svojim čvrstim šapama, ovaj ovčar ostavlja utisak moći. Njegov rep visoko postavljen u obliku srpa povija se do skočnog zgloba. Dlaka je prava, debela, dok je poddlaka svetlija i bujna. Postoje tri varijante kavkaskog ovčara. Jedna ima dugu dlaku koja stvara grivu, rese, pantalone, sa lepim bujnim repom poput perjanice. Druga varijanta je sa kratkom i debelom dlakom. Dok kod treće varijante pas ima dugu dlaku ali bez resa, bez grive i bez pantalona. Boja dlake ide od boje peska do riđe, često prošarane crnom, jednobojne ili dvobojne sa belim površinama.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Pikardijski ovčar

Kraški ovčar

Izraelski ovčar


Nema komentara na “Kavkaski ovčar”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump