Kernski terijer

Kernski terijer Malen je pas tvrdog, čvrstog izgleda i pun veselog temperamenta. Posebno je čaroban izgled obraza kojeg određuju glava, oči i uši. Čeoni deo lobanje nije velik iako je poprilično širok i prekriven dugom dlakom. Oči su tamne, živahne i dosta odvojene. Uši su uspravne, šiljaste i prekrivene kratkom dlakom. Rep je dobro odlakan i nije krupiran. Krzno je bogato a dlaka tvrda iako ne gruba. Poddlaka je kratka i mekana. Dozvoljene su sve nijanse boja od crvene do peščane, od svetlo sive do skoro crne. Tamni moraju biti i krajevi ušiju i njuška. Telesna visina oko 28 cm, težina oko 6,5 Kg. Dočeka oko 12 godina starosti. Krzno tog psa kamene je boje a kameno je i područje na kom je lovio. Stoga nije čudno što je taj potomak starih škotskih terijera dobio svoje staro ime po gomilama kamenja.

Još i danas ga u Škotskoj koriste za lov na lisice, jazavce, kuniće i vidre. Matični uzgojni klub se zalaže da po svojoj spoljašnjosti ostane sličan prvobitnom kernskom terijeru koji potiče sa ostrva Skye. Prijatan je, nije nervozan, uvek je spreman za igru i šetnju. Lako uči pa put do dobro odgojenog kernskog terijera nije težak. Spada među najbolje pse za decu koje možemo zamisliti a njihova nezavisnost gradi tesnu prijateljsku vezu. Pozoran je i oprezan, uvek oštar. Živahan je i nije dobro ako živi u velikom gradu. Jednostavno ga je negovati (češalj i četka). Telesno je otporan.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Jorkširski terijer

Australski svilenasti terijer

Australski terijer


Jedan komentar na “Kernski terijer”

  • Vjekoslav Šeparović
    12 juna, 2017, 20:46

    Interesira me kako nabaviti štene Karni terijera i po kojoj cijeni!

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump