Male princeze i super-heroji

Male princeze i super-herojiRoditelji dece istog uzrasta, ali različitog pola, primećuju razvojne razlike među njima od prvog dana po rođenju.

Tako, neki stručnjaci tvrde da devojčice ranije prohodavaju i

lakše nauče da govore, dok dečaci nisu sposobni, zbog konstrukcije mozga, istovremeno da prohodaju i progovore. Takođe, opažaju se razlike i u percepciji i iskazivanju emocije. Da li je to posledica vaspitanja, hormona ili genetike?

Stručnjaci tvrde da svi navedeni faktori imaju uticaja, ali i da je ponašanje roditelja veoma važno. Ženska deca, po pravilu, dobijaju više nežnosti, što je uzrok tome da neki dečaci ne prihvataju emocije na pravi način. Oni ih drugačije i ispoljavaju, pa će, za razliku od maznih devojčica, onoga koga vole često ujedati, grebati ili udarati. Prihvatite takav način ispoljavanja emocija i nemojte ga uskraćivati svom dečaku. On, možda, ne ume da vas poljubi i pomazi, ali vam na drugačiji način pokazuje da vas voli.

Takođe, devojčice su brižnije i paljživije. Psiholozi koji se bave razvojnom psihologijom tvrde da se dečaci i devojčice različito ponašaju prema drugoj deci, a istraživanja pokazuju da se curice trude da budu u dobrim odnosima sa drugom decom, žele da komuniciraju i pomažu, dok su dečaci agresivniji. To je, tvrde stručnjaci, posledica nasleđenih evolucionih predrasuda po kojima “nije muški plakati”, jer se od muškarca očekuje da bude siguran u sebe, nepokolebljiv i uspešan.

Takođe, dečaci više plaču kada su bebe, ali stručnjaci još nisu uspeli da utvrde zbog čega je to tako. To bi moglo da bude u vezi sa poteškoćama u prilagođavanju životu izvan materice, jer postoje dokazi da nervni sistem dečaka u trenutku rođenja nije zreo kao kod devojčica. Isto tako, muške

bebe podložnije su stresu, pa im, ako su dugo izloženi, na primer, buci, naglo skače nivo kortizona, što nije slučaj kod devojčica.

Dečaci se češće povređuju. Statistike kažu da se lekarima zbog povreda obrati četiri puta više dečaka nego devojčica. Istraživanje kanadskog psihologa Barbare Morongelo, dokazuju da devojčice određene aktivnosti smatraju opasnima (kao što su pentranje po drveću, skakanje sa stepenica…) i pre će izbegavati opasnost, dok za dečake to nije razlog za brigu. Kada je reč o zdravlju, dečaci češće boluju od alergija i infekcija nego devojčice, što se menja u adolescenciji, kada nežniji pol postaje podložniji.

Deca, tvrde stručnjaci, sa tri godine postaju svesni pripadnosti polu. Tada se ugledaju na istopolnog roditelja, a kako je kod nas ta podela često striktna, odnosno postoje “muški” i “ženski” poslovi, takve obrasce ponašanja usvajaju i mališani. Istraživanje trogodišnjaka u vrtićima pokazala su da deca navode kako decojčice treba da se igraju sa lutkama, pomažu majci, puno pričaju i nikad se ne tuku. Dečaci, uverena su deca, pomažu tati i tuku se sa drugim dečacima

Sekusalni psiholog Lilijan Frajd tvrdi da roditelji treba da obezbede deci mogućnost da dožive osećanja bliskosti bez obzira na pol. Za devojčicu je tata prvi muškarac u životu, on odlučujuće utiče na njenu sliku o suprotnim polu. Ali, otac je veliki uzor i za sina, pa će uticati na njegovo ponašanje i odnos prema životu. Tako, ukoliko je otac brižan, pažljiv, spreman da pomogne majci oko kućnih poslova, njegov sin ima male šanse da bude drugačiji.

Dečaci, tvrde razvojni psiholozi, imaju veću potrebu da beže od roditelja, što je posledica genetike. Nauka je dokazala da je prostorna orijentacija kod muškaraca bolje razvijena, pa su devojčice češće fizički vezanije za roditelje i u nepoznatom okruženju se neće lako odvojiti od njih.

Decu oba pola, kažu psiholozi, treba mnogo maziti i naučiti da ljudi imaju slabosti, da je u redu plakati i da će kod kuće uvek dobiti utehu. Objasnite mališanima da svaki konflikt može da se reši na lep način, ali da ponekada moraju i sami da se izbore sa preprekama i neprijatnostima. Ponašajte se onako kako biste želelei da se ponašaju vaša deca.

KO SE SA KIM IGRA

Psiholozi tvrde da se dečaci radije igraju u grupama, dok će se devojčice sjajno zabavljati i samo sa jednom drugaricom. Više dece znači više akcije i zbog toga ćete češće na ulici videti grupu dečaka, nego grupu devojčica. Psiholozi savetuju i međusobna prijateljstva devojčlica i dečaka od najranijeg uzrasta, jer na taj način upoznaju drugačije oblike ponašanja, dopunjuju se i uče jedni od drugih.

izvor: novosti.rs


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Viki Miljković: Ceca i Cvele su super par!

Iznenađujuće činjenice o seksu i braku

Najbrži: „Bugati vejron super sport“ /video/


Nema komentara na “Male princeze i super-heroji”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump