Kineski kukmasti goli pas

Kineski kukmasti goli pas Vitak je pas sitnih kostiju. Veoma živahan i drag. Puno se kreće. Ima mekanu, toplu i glatku kožu bez dlaka. Dlaku nalazimo u čupercima na gornjem delu glave, na donjem delu repa i u obliku nekih vunenih nogavica na nogama. Neobično je gibak. Boja tela je od rozaste do crne, mahagonijeve, bakreno crvene, plave ili ljubičaste. Može biti jednobojan ili višebojan sa pegama. Uši su velike i uspravne. Kod dlakavog tipa te rase mogu biti i viseće. Što je manji pas onda ima svileniju dlaku. Težina od 2,2 Kg – 3 Kg, visina do 30 cm. Živi jako dugo. Radi se o jako staroj pasmini. Telesno jače pse upotrebljavali su za lov. Marco Polo ih je vidio i opisao. Sitni psi su živeli u mandarinskim kućama kao „dragoceni kućni čuvari“ i u ograničenom broju u pretprošlom veku prešli su u Ameriku. Godine 1988 prvi su ih put pokazali u Munchenu na izložbi pasa.

Te prijatne životinje su jače nego što izgledaju na prvi pogled. Vole sunce i brzo pocrne tako da ružičasta boja postane poput mahagonija. Nije loše imati ih pod suncobranom. Vole sneg a u vreme hladnoće treba ih više hraniti da mogu održati telesnu temperaturu. Strasno su privrženi svojoj porodici. U toplom domu se ponašaju kao verni čuvari koji osorno najave dolazak svakog stranca. Kad su pravilno odgojeni nisu agresivni. Primereni su pasjim zanesenjacima i dobro su rešenje onima koji su alergični na dlake.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 4 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Goli Inka Pas

Meksički goli pas

Evroazijski pas


4 komentara na “Kineski kukmasti goli pas”

 • Andjelina
  25 decembra, 2009, 20:57

  Jaoj Boze na sta lici ovaj pas. . . FUJ ODVRATNO jadan on Tremble Tremble Tremble

 • Anja96
  29 decembra, 2009, 16:32

  Lici na Karleusu Jump

 • Tina
  4 marta, 2010, 16:40

  Sto je sweat IDK Razz Jump Female Fighter Heart

 • Machita
  2 maja, 2010, 12:04

  Zna li neko gde mogu nabaviti ovog psa? I koliko kosta?

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump