Klamber španijel

Klamber španijel To je pas krepkog tela koji ostavlja utisak nasilnika a ipak najmirniji je od svih španijela. Glava je velika, kvadratična i masivna. Čeoni deo lobanje je širok sa naglašenim zatiljkom, čeono koleno je duboko sa jakim obrvama. Oči su boje tamnog jantara. Velike obešene uši imaju oblik listova vinove loze gusto su prekrivene glatkom, priljubljenom dlakom. Noge su kratke, ravne i snažne. Šape su velike i okrugle. Bogato je odlakan gustom, svilenkastom i glatkom dlakom. Jednobojan je (beli), sa oznakama limunski žute boje. Visina od 42 cm do 45 cm, težina od 25 Kg do 32 Kg. Živi do 12 godina. Nepoznavaoci tog psa često zamenjuju sa bernardincem.

Njemu je uistinu na prvi pogled sličan mada je prilično manji. Klamber španijel je najteži od svih španijela. Ime je dobio po zamku Clumber u Nottinghamshiru koji je bio vlasništvo plemića iz Newcastlea. Moguće je da potiče iz Francuske. Prvi put su ga pokazali 1859 godine na izložbi u Birminghamu. Klamber je uvek retka pasmina. Spor je pas koji tiho traži i ima odlično razvijen njuh. Njegova mirnoća omogućava korišćenje u traganju i u sredinama gdje postoji velik broj vidnih i slušnih podražaja. Te prijatne i dobre karakteristike klamberu omogućavaju da može biti i dobro porodični pas koji se na dugim šetnjama uvek drži uz čoveka i malo se udaljuje. Retke su prilike kada ga je potrebno držati na uzici. Čišćenje krzna isto je kao i kod drugih španijela. Otporan je.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Irski vodeni španijel

Kavalirski španijel kralja Charlesa

Koker španijel


Nema komentara na “Klamber španijel”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump