Koker španijel

Koker španijel Daje utisak marljivog i jakog lovačkog psa. Telo je anatomski uravnoteženo i čvrsto. Od grebena do korena repa mora imati istu dužinu kao što je i visina grebena. Čeoni deo lobanje je dobro razvijen. Glava ne sme biti ni prefina ni pregruba. Američki tip koker španijela razlikuje se po okruglom obliku lobanje sa dobro izraženim obrvama a pored toga taj je pas nešto manji i ima i raskošnije krzno. Kod engleskog kokera dlaka je polegnuta i svilenkasta, ne valovita. Može biti crni ili smeđi, crn sa smeđim mrljama, crno-beli, narančastobeli, crno-beli sa oznakama različitih boja. Visina od 39 cm do 41 cm, težina od 12 Kg do 14,5 Kg. Doživi starost do 16 godina. Prvobitno je koker španijel bio namenjen za lov na pernatu i nisku divljač.

Uzgojen je bio u Engleskoj gdje je i najviše tipova španijela u Evropi i važi za jednog od najstarijih španijela. Kod lovaca se u zadnje vreme opet povećalo zanimanje za te pse a koker je i omiljen i privlačan kućni odnosno porodični pas kojem je potrebno puno kretanja, neverovatno mnogo može jesti i naginje tuči. Privržen je ljudima, ljubak i osetIjiv. Prijatan je porodični pas. Voli lov, neumoran je i neosetljiv na vremenske neprilike. Jednostavno ga je odgojiti i vodljiv je. Nije preterano dobar čuvar i ne laje puno. Među kokerima su i neurotični psi zatoga pazite da ne kupite štene iz slabih, neurotičnih linija. Ako je iskvaren može bili vrlo neprijatan. Posebno upozoravam na pažljivo čišćenje unutrašnjosti ušiju. Naginje čestim upalama spoljnjeg ušnog kanala.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 4 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Klamber španijel

Engleski springer španijel

Kavalirski španijel kralja Charlesa


4 komentara na “Koker španijel”

 • Anonimni
  25 aprila, 2010, 18:51

  Big Smile Big Smile

 • IVANA
  23 maja, 2010, 19:16

  EXTRA.SUPER STE OPISALI MOG KUCNOG LJUBIMCA.INACE JA IMAM KOKER SPANIJELA PO IMENU BEN MNOGO GA VOLIM PRAVI JE SWATKIS<3NAJBOLJA RASA IKADA . AKO SE IKO OLDLUCI ZA KOKER SPANIJELA NAPRAVICE PUN POGODAK IDEALAN JE ZA MALU DECU JER OBOZAVA DA SE IGRA SA DECOM A I ODRASLIMA……CMOK SVIMA SAMO TAKO NASTAVITE SUPER STE.

 • jasna
  19 avgusta, 2010, 13:43

  imam black and ten zenku vec 13 godina.nikad za svojih 45 godina zivota nisam srela boljeg,dobrocudnijeg,pametnijeg psa.molim boga da mi podari sto vise godina koje ce mo Adora i moja porodica provesti zajedno

 • 20 oktobra, 2010, 12:03

  lepi su i zanmljivi.

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump