Komondor

Komondor Beli veliki pas sa dugom čvorastom dlakom. Za njega kažu da je „kralj među mađarskim pastirskim psima“. Obilna dlaka mu prekriva glavu, uši, vrat, leđa i rep. Pokrivene su i oči stoga nije moguće znati kako je raspoložen. Po danu skoro da i ne laje dok je na nepoznatom terenu nepoverljiv. Glava i telo su skladni koliko je to uopšte moguće primetiti pod tim obilnim dlakama. Koža, njuška, usnice i desni su škriljasto sive boje. Krzno je belo – belu boju održavamo pranjem. Visina oko 80 cm, težina oko 60 kg. Dočeka starost od oko 12 godina. O postanku imena te pasmine ima više teorija. Nije jasno da li ime potiče iz mađarskog jezika, turskog ili nekog drugog. Izvan Mađarske su postali poznati tek 1920. godine. Komondor je dobar čuvar stada i dvorišta. Junački napadne vuka ili ljude koji ga ugrožavaju.

Nije primeren za boravak u stanu. Po danu je miran i voli ležati na nečto mekano, dok je po noći, ako zatreba, brzo na nogama. Njegovo lajanje je puno i duboko i napada bez glasa. Ako zgrabi rođaka za krzno drži ga tako dugo dok ne dođe gospodar. Izrazito je nepoverljiv prema strancima i ne dozvoljava da netko pređe granice njegovog doma. Što ima veće područje za čuvanje to je ljubomorniji. Komondor nije posebno ljubazan pas i čak je i prema članovima porodice suzdržan. Lako uči iako je svojeglav. Moramo ga hvaliti rečima. Njegovo krzno je prava umetnost prirode.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Boseški ovčar-Beauceron

Pirinejski planinski pas

Kuvas


Nema komentara na “Komondor”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump