Kontinentalni patuljasti španijel

Kontinentalni patuljasti španijelTo je srdačan mali španijel (kontinentalni – ne potiče iz Engleske), bogato odlakan, elegantan sa živahnim kretanjem. Uši podsećaju na krila leptira a drži ih uspravno i uvek u istom položaju. Varijetet ovešanih ušiju naziva se falen (phalene). Rep je visoko postavljen, jako pokretljiv i bogato ukrašen dlakom. Telo se skoro izgubi u gustoj, dugoj, lagano valovitoj i mekanoj dlaci. Boja – od crne do limunsko žute. Može biti i dvobojan (bela i smeđa) ili čak trobojan. Visine do 25 cm, težina ispod 4 Kg. Papillon je jako pametan, po prirodi zdrav i može doživeti do 17 godina. Papillon je stara rasa koja potiče iz Holandije i Francuske. Njeni preci su nacrtani već na Tizianovim slikama. Leptiraste uši nastale su potkraj pretprošlog veka.

Srdačan je pas, lukavog i ukrasnog izgleda. Od brojnih kombinacija boja najviše mi se sviđa dvobojna kombinacija sa naranđastim pegama. Iako je malene veličine odlučan je, hrabar i jako oprezan. Članove porodice bezgranično voli, privržen im je i vrlo se rado igra. Pravi je pas za pratnju kojeg možemo imati i u najmanjem stanu. Voli kretanje, što ne znači da sa njim moramo ići na duge šetnje. Lepo krzno treba redovno i pažljivo negovati i čistiti. Potrebno mu je malo hrane ali mora biti kvalitetna. Papillonu je jako sličan kontinentalni patuljasti španijel – phalene (veštica), koji ima viseće uši i smatraju ga papillonovim pretkom. Oba su psa prijatna za razonodu.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kavalirski španijel kralja Charlesa

Klamber španijel

Engleski springer španijel


Nema komentara na “Kontinentalni patuljasti španijel”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump