Koton iz Tulera

Koton iz TuleraVisina mužjaka najviše 32 cm a ženke najviše 28 cm. Masa mužjaka oko 4 Kg a ženke oko 3,5 Kg. Ovaj mali madagaskarski pas postoji već vekovima u oblasti Tuleara. Veoma liče na bišone kako morfološki tako i po konstituciji i po dlaci ali bilo bi nesigurno istraživati srodstvo izmedju njih. Koton je ljupki pratilac privržen gospodarima i dovoljno je miran i uravnotežen da bi živeo u kući. Napolju iskazuje svu svoju snagu jer tokom šetnji se nikada neće umoriti pre svog gospodara. Tek odnedavno je poznat široj javnosti u Evropi i počinje da biva cenjen zbog svih pomenutih vrlina ali i zbog estetike svog krzna. Najpopularniji je u Francuskoj. Glava sa ispupčenom lobanjom i naglašenom stopom se završava njuškom koja je duža nego šira sa malom tamnom pečurkom slabo otvorenih nozdrva.

Živahne, dobro razmaknute oči su tamne i izražajne. Trouglaste uši su prelomljene u osnovi. Telo i šape su mišićavi. Dugačak rep, istanjen na vrhu, spušta se do skočnog zgloba. Struktura tanke,duge i talasaste dlake podseća na pamuk. Dlaka je bela ali je dopušteno nekoliko mrlja u manje ili više izraženim nijansama žute, posebno na ušima. Ozbiljnim nedostacima na taknmičenju se smatraju oči, nos ili usne koji su svetle ili bez pigmenata a takodje i prekratke uši ili prekratak ili predugačak rep. Zatim isto nedostatak i minus je nedovoljna dlakavost ušiju i repa, slaba građa, prekratka kovrdžava ili svilenkasta dlaka ili prisustvo crne dlake.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Posavski gonič

Zmija se otrovala silikonom…iz grudi!

Nataša pobegla iz Srbije


Nema komentara na “Koton iz Tulera”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump