Kraški ovčar

Kraški ovčar Jak pas srednje visine. Glava je široka, plemenita, prijatnog izgleda, lobanja malo izbočena, čeono koleno slabo izraženo, vilica je duboka. Ovešene uši imaju oblik slova V. Vrat je jak bez podvoljka, trup krepko razvijen i srednje dug (10 posto je duži od visine) sa ravnom leđnom linijom. Rep je visoko postavljen, sabljast, srednje dug i spušten. Dlaka je duga i ravna sa gustom poddlakom. Na glavi i na prednjem delu nogu je kratka dlaka. Boja: metalno siva i malo tamnija na grebenu. Po trbuhu i na prednjem delu nogu je svetlija. Visina kod mužjaka oko 57 cm, težina od 30 Kg do 40 Kg. Kod ženki visina je oko 54 cm a težina od 25 Kg do 30 Kg. Dugo živi. Međunarodni kinološki savez je kraškog ovčara službeno priznao 1939 godine na skupštini u Stockholmu gde je njegov standard predstavio stručnjak slovenske kinologije Teodor T. Drenig.

Tada su ga nazvali ilirski ovčar a pod istim imenom i jednakim standardom je FCI obradila šarplaninca. Službeno su te dve pasmine razdvojili i priznali ih kao dve različiti pasmine, odnosno sa jedne strane kao kraškog ovčara a sa druge kao šarplaninca 1968 godine. Kraški ovčar je miran, bistar, dobrodušan i ukoliko je potrebno oštar pas, jako privržen gospodaru. Još uvijek se koristi kao ovčarski pas i inače je dobar čuvar i prijatan pratilac. Koriišćen je ranije uglavnom za posao pastira u planinama ili kao čuvar većih ograđenih objekata i poseda.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Nemački oštrodlaki ptičar

Hrvatski ovčar

Nemački ovčar


Jedan komentar na “Kraški ovčar”

  • ana
    22 maja, 2010, 4:27

    imam šarplaninca extra pas Yes

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump