Kratkodlaki vajmarski ptičar

Kratkodlaki vajmarski ptičar Srednje je velik, lepo oblikovan i žilav lovački pas vrlo zanimljive boje krzna. Kratkodlaki i dugodlaki vajmarski ptičar razlikuju se samo po dlaci i zato preporučujem da pročitate opise oba psa. Glava je masivna sa dugim nosnim delom. Kod ženki je nežnija nego kod mužjaka. Vilica je skoro okrugla. Usnice su boje mesa a njuška tamnija koja prelazi u sivkastu. Oči su kod mladunčadi plavkaste a kasnije postanu svetle do boje jantara. Uši su široke i prilično duge. Dlaka je kratka, čvrsta, glatka i priljubljena. Poddlake ima malo ili je uopšte nema. Boja: srebrna, srnasto ili mišje siva, moguće su i nijanse. Visina od 59 cm do 70 cm, težina od 23 Kg do 28 Kg.Kratkodlakog vajmarskog ptičara su nekada uzgajali skoro isključivo u Thurengenu.

Odličan je tragač, koristan i za traženje pogođene divljači. Sadašnje ime nastalo je u zadnjoj trećini XIX veka i dobijeno je po velikom knezu Karlu Augustu Weimarskom (1757-1828) koji je lovio sa kratkodlakim, svetlim psima, moguće i sivim. Prvo društvo za uzgoj čistokrvnih kratkodlakih vajmarskih ptičara srebrno sive boje bilo je utemeljeno 1897 godine. Vodljiv je, ima izrazito razvijen lovački nagon, temperamentan je i primeren za život u porodici. Dobro se oseća u kući. Ima razvijen i obrambeni nagon. To ne smemo razumeti pogrešno jer iako može živeti u kući, uz porodicu, kratkodlaki vajmarski ptičar nije porodični već lovački pas. Za uzgoj se koriste samo psi koji završe određene lovačke radne ispite i ispit za odbrambeni rad.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Dugodlaki vajmarski ptičar

Nemački kratkodlaki ptičar

Engleski kratkodlaki ptičar


Nema komentara na “Kratkodlaki vajmarski ptičar”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump