Kromforlander

Kromforlander Elegantan je i srednje velik pas. Leđni deo je malo duži od visine. Pas je beli i smeđ, različitih tonova smeđe boje. Ima dugi korak i rado galopira. Nosni deo lobanje je kratak, glava klinasta sa slabo izraženom stopom. Uši su visoko postavljene sa ovešenim gornjim delom. Uši i viseći rep nisu kupirani. Poželjna je srednje duga oštra dlaka. Kromforlander može biti čisto beli sa smeđim poljima različitih nijansi na ušima, očima, na gornjem delu glave i na leđima. Sedlo deli bela crta. Visina od 38 cm do 46 cm, težina od 12 Kg do 14 Kg. Doživi čak od 16 godina do 18 godina starosti. Kromforlander je jedna od najmlađih pasmina i zovu je pasmina XX veka a međunarodno je priznata tek 1955 godine. Njeni preci su oštrodlaki foksterijer i bretonski grifon.

Od dvoje predaka pasmina je preuzela najbolje karakteristike. Radi se o temperamentnom psu koji vrlo rado trči, jako je oprezan i suzdržan prema neznancima. Prirodno je jako čista životinja. Lako se dobro oseća i u manjem stanu. Kromforlander slovi kao izvrstan čuvar koji se probudi iz dubokog sna na najmanji šum. Moramo mu osigurati puno šetnje za šta na selu nema poteškoća. Iako je nastao iz dveju rasa sa izrazitim lovačkim nagonom on ne goni divljač. Posebnost, a ujedno i prednost, je njegova dlaka. Naime nečistoća se sama čisti stoga ga nije potrebno kupati. Pametan je i marljiv učenik, izrazito vezan za gazdu. Robustan je i otporan pas.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Oštrodlaki vendenski baset

Nemački oštrodlaki ptičar

Majmunski pinč


Nema komentara na “Kromforlander”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump