Kuvas

KuvasVelik je i skladno građen pas privlačne spoljašnosti. Iz njega žari plemenitost i snaga. Kosti su masivne ali ne i grube. Glava je plemenita sa izrazitim čeonim delom i slabo izraženom stopom. Njuška, kapci i usnice su crne boje. Ugriz je jak. Oči su kose oblika badema i tamno smeđe boje. Uši su ovešene u obliku slova V. Rep je nisko postavljen i na kraju nešto dignut. Kuvas ima grubu, valovitu dlaku. Oko vrata ima okovratnik, na prednjim nogama i na zadnjem delu tela ima zastavice. Visina do 75 cm, težina do 40 kg. Dočekaju starost od oko 10 godina. Ime potiče od turske reči kawasz koja znači „pouzdan čuvar“ ili od arapske reči kawwasz koja znači strelac.

Koriste ga pre svega kao čuvara jer je neustrašiv i odgovori svakoj pretnji. Prijatan je sa domaćom decom i za njih brine. Drugu decu ne voli i prema njima je jako nepoverljiv. Čuvanje kuće i vrta mu je genecki i za to ga ne treba posebno školovati. Treba školovati da bi postao odbrambeni pas jer se nerado podredi. Živahan je i nije ga moguće imati u stanu. Primereno je da živi na otvorenom iako mora imati kontakt sa čovekom. Ako toga nema može podivljati i postati opasan. Kuvas je pas privržen čoveku iako se ne ulizuje. Ne podnosi nepravdu. Pas je za poznavaoce. Potrebno mu je puno kretanja i svaki dan je sposoban trčati u kasu i do 25 kilometara. Podložan je displaziji kukova.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Apencelski planinski pas

Mali italijanski hrt

Kratkodlaki Bernandinac


Tagovi: [ , , , , , ]

Jedan komentar na “Kuvas”

  • nina
    9 septembra, 2010, 19:27

    eh ja sam imala kuvasa pre nekih godinu dana …bio je u stanu i ma koliko puta ga izvodili nije mu bilo dosta.sa nepunih 6 mjeseci sam ga dala jer je bio malo nizi od trepezarijskog stola sve je mogao da dohvaca sa njega i imao je preko 20 kg.a ovdje sto sam procitala da su prema drugoj djeci nepoverljivi, te da je neustrasiv i dobar cuvar…moj to nista nie bio svima i znancima i neznancima je letio u susret skakao po njima,bio je kukavica mi se salimo da se tucemo on pobjegne,a dobar cuvar necu ni da komentarisem ako i neznancima leti u susret kako moze biti dobar cuvar.a da se ne ulizuje ma moj se svakom ulizivo al svakom i nepoznatom. najvjerovatnije da je moj takav bio bas zato jer je bio u stanu.

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump