Labrador

LabradorTo je pas snažnog izgleda, aktivan i pun energije. Uprkos jakoj gradji lagano se kreće. Karakteristično za njega je jaka, kratka dlaka, ravna i bez kovrđi. Poddlaka odbija vodu. Dlaka na nogama i na repu nije duža. Za tog retrivera tipičan je tzv. vidrin rep. Čeono koleno je izraženo, vilica jaka i na krajevima nije bitnije sužena. Smeđe oči su prijatnog izgleda. Uši su obešene tesno uz glavu, srednje velike i postavljene prilično unazad. Boja je crna, čokoladno smeđa ili svetlo žuta. Žuti psi imaju najgušću dlaku. Visina od 55 cm do 62 cm, težina od 25 Kg do 31 Kg. Životni oko 12 godina. Prvi standard za labradore je napisan 1887 godine i u njemu su posebno isticali njegovu tvrdoću i vodljivost.

Kao samostalna rasa bio je priznat 1905 godine. Najpre su bili samo crni a druge boje nisu bile dozvoljene. Labradorova prednost je odlična vodljivost. Sposoban je učenik i već u toku šetnje ili igre naučimo ga donošenju. Po naravi je prijatan i voli decu. Nije previše glasan i unutrašnje je stabilan pas (i u velikim gradovima gde ima puno saobraćaja). Dobro se razume sa drugim psima i ostalim domaćim životinjama. Neustrašiv je i dobar čuvar. Koristi se kao vodič za slepe a uzgaja se i za izložbe. Ne obazire se na vremenske promene, robustan je i otporan pa mu čak ni sneg i hladnoća ne smetaju. Ubrajaju se među najomiljenije porodične pse. Posebno je dobrodušan pas.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 8 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kromforlander

Češki terijer

Nemački dugodlaki ptičar


8 komentara na “Labrador”

 • miljana
  16 novembra, 2009, 17:57

  mrzim te kristijane!

 • milena
  16 novembra, 2009, 17:59

  ja te volim od ljubavi sva gorim paticu plakacu al necu da mojim ja svoje crce i sve sam ti dala a od tebe ni oprosti ni hvala!!!!

 • jjje
  20 decembra, 2009, 19:51

  Super psi,stvarno nesto posebno.Imam muzijaka-crnog.On je idealan pas,nije agresivan,nije mu potrebna posebna dresura,uvek raspolozen za igru…NIKAD NIJE ZABELEZEN NAPAD NA COVEKA.

 • Kristina i Marley
  13 februara, 2010, 11:52

  Najbolji pas na swetu!

 • nina
  9 septembra, 2010, 19:09

  ovi psi su stvarno izuzetni ja imam crnog muzijaka. ima 3 meseca pametan je bzo uci i lako ga je dresirati.malo je tvrdoglav, ali stvarno je poslusan i privrzen je vlasniku.moj je jos razigran ah mali je znala sam jednog strarog on je bio puno mirniji i nije bas bio za igru i trcanje.ali ja sam sa mojim prezadovoljna i da opet biram uzela bi opet labradora.

 • Milisav
  14 oktobra, 2010, 21:25

  pas je izvanredan ,samo je steta sto ja nisam imao srece da ga drzim malo duze ,mog su psa otrovali,imao je 72 kgi bio je visok 65cm pas je odlican. . .mnogo dobra pasmina . . . pozz

 • 20 oktobra, 2010, 11:59

  imam muzijaka.Zove se Barni.poslusan,je i umiljat.

 • Anonimni
  4 marta, 2013, 18:13

  Prelijepi psi…imam i ja crnog mužjaka-Badi…sada je neposlušan i tvrdoglav…ima oko 6 mjeseci…nadam se da će se primiriti kad poraste =)

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump