Lendsir

Lendsir Velik je, snažan i skladno građen pas. Sličan njufaundlendu mada ima duže noge. Njegov je korak dug i odlučan. Glava je široka i masivna sa dobro razvijenim zatiljkom. Stop je dobro izražen mada prelaz iz čeonog u nosni dio lobanje nije tako strm kao kod bernardinca. Glava je plemenitog izgleda bez nabora. Pogled smeđih, tamnih očiju je prijatan. Rep je snažan i jako odlakan. Dlaka je duga, po mogućnosti priljubljena i gusta, bele boje sa tamnim pegama na leđima. Glava je tamna sa svetlim ustima. Svetle boje su i vrat, poprsje, trbuh, noge i rep. Visina do 80 cm, težina do 80 Kg. Doživi oko 10 godina.

Pas je dobio ime po engleskom slikaru Edwinu Landseeru koji ga je naslikao 1837 godine. Veliki belo-crni pas sa Newfoundlanda je u početku bio popularniji od crnog njufaundlenda. Planski su ga uzgajali u Engleskoj. Kao samostalna pasmina landseer je priznat 1960 godine. Landseer je izrazito veran svome gospodaru i uvek je spreman umiljavati mu se. Iako je toliko veliki nadasve voli sediti u gospodarevom naručju. Sa decom je izvanredno strpljiv. Dobro se oseća u vodi a kupanje s njim na godišnjem odmoru može postati zabavno. Prevelik je za držanje u stanu. Pouzdan je čuvar. Iznenađujuće dobro zna pretiti strancima. Strpljiv je prema manjim psima koje ne napada čak i onda ako mu dosađuju. Živahniji je od njufaundlenda mada je i svojeglaviji. Treba ga svaki dan češljati i četkati što zahteva puno vremena.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Leonberger

Bulmastif

Pas sv Huberta


Tagovi: [ , , , , ]

Nema komentara na “Lendsir”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump