Lhasa apso

Lhasa apso Nizak je pas sa lepim, teškim i gustim krznom mnogobojnih kombinacija boja. Glava je nežna sa izraženim čeonim kolenom skrivena pod plaštom dlaka koje padaju preko očiju. Ima izrazitu bradu. Uši su ovešene i odlakane dugom dlakom a na vrhovima su crne i dodatan su ukras toj pasmini. Rep je savijen, postavljen preko leđa i jako odlakan. Mačje šape zbog velike odlakanosti nije moguće videti a kada stoji šape se potpuno izgube među dlakama. Dlaka je dvostruka, viseća i tvrda. Ima ga u svim bojama od zlatne preko sive do crne ili bele. Može biti i višebojan. Visina od 24 cm do 28 cm, težina od 5 Kg do 8 Kg. Njegova domovina je krov sveta na nadmorskoj visini većoj od 3 000 metara gde vladaju ekstremne temperature i teške vremenske prilike.

Štiti ga bujna dlaka. Psi te stare pasmine su živeli po samostanima i u dvorištima plemića. Bili su čuvari a ujedno i simboli sreće. Prve je pse u Englesku donela 1928 godine supruga pukovnika Baileya koji je radio u Tibetu. Psi su se brzo aklimatizovali i raširili. Prvi klub ljubitelja te rase osnovan je 1933 g. Na nevreme je neosetljiv pas. Kada laje daleko se čuje. U evropskim krajevima postao je sobni pas. Svojeglav je, oprezan i pametan. Tesan odnos sa porodicom za njega je posebno važan. Umiljat je. Redovno čišćenje preduslov je za lepu dlaku. Raznolikost boja i njihovo menjanje glavni je uzgojni cilj. Dva ista psa te pasmine ne postoje. Lhasa apso živi dugo, prijatan je i veran pas.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Engleski seter

Kineski kukmasti goli pas

Nemački bokser


Nema komentara na “Lhasa apso”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump