Mađarska oštrodlaka vižla

Mađarska oštrodlaka vižla To je pas srednje veličine sa jedva vidljivim mišićima, jakim kostima i jakim žilama. Boja krzna je smeđa. Telo je vitko i plemenito. Čeoni deo lobanje je visok i plosnat i stop je dobro izražen. Njuška je tupa, kratka, gruba i na donjem delu ima 2 cm dugu bradu. Oči su nešto tamnije od dlake. Uši su postavljene srednje visoko, završavaju se u obliku slova V i dobro su odlakane. Jak rep je kupiran na trećinu. Na vratu i na leđima je dlaka duga od 3 cm do 4 cm i lagano polegnuta, krhka, bez sjaja a na zadnjim delovima udova je nešto duža. Obrve su guste. Visina od 57 cm do 64 cm, telesna težina od 22 Kg do 30 Kg.

Između 1930 godine i 1940 godine mađarski su lugari ukrštali nemačkog oštrodlakog sa mađarskim kratkodlakim ptičarom i dobili na loše vreme neosetljivog psa koji je bio, osim u boji, jednak nemačkom oštrodlakom ptičaru. Oštrodlaka vižla je primerena pre svega lovcu. Izvrstan je pas za rad na polju i u vodi, istrajan je i neverovatno voli rad. Pametan je pas koji dobro sarađuje sa svojim gospodarom tako da lovac koji je jednom imao vižlu sa drugim psima ne zna i ne može raditi. U Mađarskoj ih lovci puno koriste a izvan domovine oštrodlaka vižla je skoro nepoznata.Vižla aportira pernatu divljač i iz ledeno hladne vode. Sate i sate može mokra biti u čamcu i osušimo je tek kući. Dakle istinski je otporna životinja ali ne podnosi grubo ponašanje. Potreban joj je rad i lov. Može živeti napolje. Doživi oko 12 godina starosti.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 2 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kratkodlaka mađarska vižla

Mačka prešla 70 kilometara da bi našla vlasnika

Nemačka doga


2 komentara na “Mađarska oštrodlaka vižla”

  • ristic stevan
    27 decembra, 2009, 16:31

    najbolji kucici i najlepsu marku imaju ja imam 2 zenke po 6 meseci a vec markiraju

  • Anonimni
    31 decembra, 2009, 12:23

    bas je sladak!

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump