Mali engleski hrt-vipet

Mali engleski hrt-vipet Taj mali pas daje utisak uravnoteženosti mišića i telesne građe a i ujedno nežnosti i eleganciju. Vipet je građen za brzinu i rad. Njegovo je kretanje dugo i elastično. Glava je duga i prilično široka među sjajnim očima prodornog pogleda. Ima malene uši boje slonovače koje čuju sve. Ima vrlo duboka prsa sa puno prostora za srce. Leđa su mišićava, izbočena u jasno vidljivom luku. Dlaka treba biti fina, kratka i što gušća. Dozvoljene su sve boje i mešavine boja. Njuška mora biti prilagođena boji krzna. Kod belih i vrlo svetlih životinja njuška može biti i druge boje. Visina oko 47 cm, telesna težina oko 9,5 Kg.U severnoj Engleskoj su do sredine XIX veka tog psa nazivali „konjem vrednih ljudi“.

Rudari su se kladili na vipete koji su se sa pacovima borili u ringu. Kada je taj „sport“ bio zabranjen pacove su zamenili posebnim krpama koje su se povlačile po tlu. Vipet je jedan od retkih hrtova kojeg možemo držati i u stanu ili manjem vrtu. Potrebno mu je puno kretanja a u stanu tj. u automobilu zauzima malo prostora. Negovanje je vrlo jednostavno tako što zadovoljava navlažena krpa. Laje malo i nije čuvar. Pokazuje toplu privrženost ljudima. Potrebna mu je stalna veza sa članovima porodice i želi uvek biti sa njima. Duge sate može preležati na svom mestu koje mora biti nešto uzdignuto. Traži toplinu i zato vrlo rado odlazi u krevet a leti se voli izležavati na suncu. Izvan kuće doslovno podivlja. Dostiže brzinu oko 52 km/h.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Mali minsterlender

Engleski seter

Mali italijanski hrt


Nema komentara na “Mali engleski hrt-vipet”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump