Mali špic i patuljasti špic

Mali špic i patuljasti špic Ti špicevi, što je njihova posebnost, imaju pre svega na vratu i plećima ravnu i labavu strčeću dlaku koja ne sme biti valovita, kovrdžava ili nalik koncu. Razdeljak na leđima nije dozvoljen. Najduža dlaka je pod vratom i na repu. Njuška je potpuno crna osim kod smeđeg špica gdje je tamno smeđe boje. Usnice i rubovi oko očiju su kod belih pasa crne a kod smeđih smeđe boje. Mali špic može biti crn, beli, smeđ, naranđast ili metalno siv. Patuljasti špic je jednakih boja i to plave ili boje vrhnja ili paprene. Mali je špic visok od 23 cm do 28 cm, težak od 4 Kg do 5 Kg, patuljasti je visok do 22 cm i teži od 2 Kg do 3 Kg. Mali i patuljasti špicevi su osim po veličini posve jednaki velikoj braći. Malog špica su navodno u patuljastog smanjili Englezi u prošlom stoleću.

Mali su špicevi idealni za malene i najmanje stanove. Samo im treba omogućiti dovoljno kretanja i sa njima se puno igrati. Ako se puno igramo duge šetnje nisu potrebne. I mali špicevi imaju sve dobre osobine većih. Zavisno od odgoja je koliko i kako glasno laju. Ako neprestano štekću radi se o smetnji u ponašanju a ne o pasminskoj karakteristici. Zvonki glas tih malih pasa može biti dobar pomagač starijim nagluhim osobama. Kada zazvoni telefon ili kućno zvono pas počne lajati i upozori ih. Krzno je kod špiceva lepo tek nakon dve godine. Potrebno ga je svaki dan četkati i češljati. Četka mora biti od konjske dlake a ne plastična. Češljati moramo uvek od nazad prema napred da dlake stoje uspravno. Potrebno je naučiti pravilnu tehniku češljanja.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 4 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Belgijski špic-šiperka

Norveški lovački špic

Finski špic


4 komentara na “Mali špic i patuljasti špic”

 • milena
  16 novembra, 2009, 17:53

  Heart bas su slatki

 • miljana
  16 novembra, 2009, 17:54

  Evil Grin bas su ruzni

 • jjje
  20 decembra, 2009, 19:46

  Mrzim ovakve pse,to su psi za razonodu,najbolji psi su oni koji imaju neku namenu lovacki,borbeni,cuvari……..

 • Anonimni
  26 marta, 2010, 11:43

  Dance

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump