Vodite računa i negujte vaše usne

Vodite računa i negujte vaše usneSvako ko je bar jednom u životu imao problem sa ispucalim usnama zna kako bolno to može da bude i koliko otežava pričanje, smejanje, žvakanje i ljubljenje.

Osim zbog vetra i

hladnoće, usne pucaju i zbog disanja na usta, kada je nos zapušen, oblizivanja… O kojem god uzroku da je reč, u nekoliko koraka možete zalečiti ispucale usne i sprečiti ponavljanje problema.

1. Na usne u tankom sloju nanesite balzam ili vazelin. Dobar izbor su i ulja s vitaminom E ili gel sa aloja verom. Masniji proizvodi dobro će navlažiti usne, ali nemojte zaboraviti da kremu nanesete nekoliko puta dnevno!

2. Kontrolišite jezik! Ne oblizujte usne, jer ih pljuvačka isušuje!

3. Pijte dosta tečnosti kako biste sprečili dehidraciju, koja je jedan od uzroka isušenih usana. Preporučujemo čaj ili vodu.

4. Ako je u prostoriji u kojoj često boravite vazduh isuviše suv, bilo bi dobro da na radijator stavite posudu s vodom ili vlažne peškire. Podrazumeva se da se prostorija često provetrava.

5. Ako je u prostoriji u kojoj često boravite vazduh isuviše suv, bilo bi dobro da na radijator stavite posudu s vodom ili vlažne peškire. Podrazumeva se da se prostorija često provetrava.

6. Ukoliko koristite ruž ili sjaj za usne, a često imate ispucala usta, pre njihovog nanošenja nanesite balzam koji će im dati vlažnost. Naime, neke osobe su alergične na sastojke u karminima pa je dobro napraviti adekvatnu zaštitu između ruža i usana.

7. Prestanite da pušite i izbegavajte boravak u zadimljenim prostorijama! Dim cigareta isušuje celu kožu, a posebno onu na usnama.

8. Povedite računa o ishrani. Pucanje usana može biti znak da organizmu nedostaje vitamin B2. Povećajte unos namirnica koje su bogate tim vitaminom: zelenog povrća, mlečnih proizvoda i žitarica.

9. Promenite pastu za zube. Paste koje imaju sastojke za borbu protiv zubnog kamenca isušuju usnu duplju, a samim tim i usne.

10. Ukoliko ipak ne možete da se rešite isušenih usana i imate ranice, i to ne samo zbog svih ovih razloga, posetite lekara.

izvor:svevesti.com


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Adekvatno negujte vaše usne

Tretman za ispucale usne

Usne zrele višnje


Tagovi: [ , , , ]

Nema komentara na “Vodite računa i negujte vaše usne”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump