Željko Joksimović: Volim da se menjam /intervju/

Kategorija [ Intervju, ZANIMLJIVOSTI ]

Željko Joksimović: Volim da se menjam /intervju/Posle četiri godine pauze, tokom koje je objavio singlove „Devojka” i „Nije do mene”,  Željko Joksimović spremio je novi album „Ljubavi”.

U intervjuu za „Blic”

Joksimović priča o novim pesmama, koncertnim planovima i ljubavi sa šarmantnom voditeljkom RTS-a Jovanom Janković.

Numere na novom albumu su urađene u retro stilu osamdesetih godina, a Željko je na njima radio samo tri meseca.

Zašto ste čekali četiri godine da uradite novi album?

– Nisam baš čekao. Mislim da je prethodni album bio jako kvalitetan, a moram pomenuti dva singla koja sam objavio 2007. pred koncert u „Areni”, te sam osvežio diskografsku kolekciju. U međuvremenu sam dosta radio i za druge izvođače, muziku za serije, muziku za „Balkan projekt”, tako da sam imao pune ruke posla.

Odakle ste crpli inspiraciju za album „Ljubavi”?

– To je naslovna numera albuma, a albume nikada nisam naslovljavao. Album se zove jednostavno „Željko Joksimović” kao i svaki do sada, a publika je ta koja albume naziva i pamti po pesmama. Inspiracija je nešto što je stvar momenta kada sam ja u pitanju, a imao sam, i još imam, dovoljno dobrih razloga za dobre pesme. Inače, po mom mišljenju, pesme su dosta različite u odnosu na prethodna izdanja. Volim da se menjam i da sebe osetim uvek u različitim situacijama. Publika će reći da li je dobro to što sam uradio.

Na albumu sarađujete i sa Bajagom. Kako je došlo do saradnje?

– Već nekoliko godina planiram da sa Bajagom napravim nešto, ali se sve uvek završavalo na dogovorima. Ovoga puta sam bio odlučniji u nameri, te smo Bajaga i ja napravili jednu divnu pesmu. Možda publiku iznenadimo sa još nekom pesmom.

Koja je poruka albuma „Ljubavi”?

– Poruka albuma je želja za ponovnim kvalitetom u muzici. Povratak sentimentalizmu kao jednoj lepoj kategoriji u riznici osećanja. Nije sramota pokazivati emocije i na iste reagovati. Negde u ovom vremenu suludih brzina narod je negde doživeo ogromno otuđenje. Tako i muzika, i to ne samo kod nas, nego i u svetu. Stoga sam se vratio u pojedinim pesmama na zvuk sedamdesetih, osamdesetih… Publika će sigurno shvatiti poruku iz tog zvuka.

Da li su pojedine pesme sa albuma posvećene vašoj trenutnoj izabranici Jovani?

– Voleo bih kada bih to stihovima mogao da kažem, ali nažalost, pisanje istih mi još ne polazi za rukom.

S obzirom na to da oboje imate mnogo obaveza, koliko je teško imati kvalitetan odnos u takvim uslovima?

– Tolerancija i poverenje je jedan od preduslova dobrog odnosa. Ljubav je nešto što se ne valja previše pominjati jer odmah počne da gubi na značaju. To je nešto što se oseća.

Posle izdavanja albuma, da li je na redu i koncert u Beogradu?

– Ili ću napraviti veliki koncert, recimo na „Marakani” ili Ušću, ili ću otići u totalno kamerne prostore. Videćemo još kako se sve ovo što sam uradio primi u narodu. U skladu sa tim ću sa svojim timom odlučiti šta ćemo u narednom periodu raditi kada je koncertna aktivnost u pitanju. Ono što je interesantno je da posle Nove godine planiram da završim snimanje mog novog muzičkog projekta – „Balkan projekta”.

Vaš muzički rad usko je povezan sa „Evrovizijom”. Postali ste poznati u mnogim zemljama, kakvi su vaši planovi u inostranstvu?

– „Evrovizija” mi je pomogla da moja muzika za kratko vreme nađe put do slušalaca širom sveta i presrećan sam zbog toga. Malopre sam pomenuo „Balkan projekat” u kojem su sadržane mnoge moje pesme koje zvuče skroz interesantno. Imaju nove aranžmane i zvuče kao da su nastale pre sto godina. Mislim da će taj program biti jako interesantan publici u inostranstvu. Na taj način ćemo predstaviti našu kulturnu baštinu.

Koji je vaš krajnji muzički cilj?

– Cilj je uvek nešto za čim stremim i to nije konačna kategorija. Kada bih posao kojim se bavim oivičio i okonačio nekim nevidljivim marginama, smatrao bih sebe za nekoga ko se nikad odistinski nije bavio umetnošću.

Talentovana nacija

Tokom karijere ste pomagali mladim pevačima (Jelena Tomašević, Milena Vučić…). Mislite li da imamo talente?

– Talentovana smo nacija. Volim da pomognem svakom novom mladom talentovanom izvođaču. U tome se ne ogleda želja za potencijalnom zaradom nego nešto što je neobjašnjivo i neprofitabilno. Jednostavno volim, ukoliko mi vreme i mogućnosti to dozvoljavaju, da pružim maksimalnu podršku talentovanim ljudima.

izvor: Blic.rs


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Povratak Željka Joksimovića posle četiri godine!

Krajem oktobra novi album Željka Joksimovića!

Željko Joksimović i Jovana Janković u Grčkoj!


Nema komentara na “Željko Joksimović: Volim da se menjam /intervju/”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump