Maltezer

Maltezer Mali pas kod koga je dužina tela veća od visine. Od glave do vrha rep je obrastao svilenkastom, dugom i svetlom dlakom. Glava ima naglašeno čeono koleno. Čeoni deo lobanje je izrazit, takođe i trepavice. Njuška i vilica su crne boje, oči velike, tamne, živahne i pametne. Telo je u pasminskom standardu detaljno opisano. Rep je u korenu jak, na vrhu tanak i prekriven je dugom dlakom koja pravi lepezu. Pojedine dlake tog gustog krzna duge su i do 22 cm. Boja krzna je potpuno bela. Visina mužjaka je od 21 cm do 25 cm, težina od 3 Kg do 4 Kg. Dožive veliku starost.

Pas ne potiče sa Malte već je njegova domovina dalmatinska obala – otok Melitaea koji se danas zove Mljet. Maltezer je bio opisan još u starogrčkoj literaturi a ti psi bili su ljubimci već i starogrčkim damama. Maltezerova dlaka podseća na staklenu vunu. Na krznu se često oblikuje razdjeljak, posebno na leđima. Dlaka se potpuno razvije tek u trećoj godini života i mora biti jako bogata. Treba je negovati četkom (ne metalnom!) i češljem (također ne metalnim). Redovno treba čistiti iscedak iz očiju jer inače dlaka na tom mestu postane žućkasta. Maltezer je privržen čoveku, vrlo je oprezan, mada nije nervozan i osoran. Živahan je i rado se kreće. Kao i svi drugi bišoni tipičan je damski pas. Dobrog je zdravlja i retko oboli. Šteta je što su jako skupi i zato prilično nedostupni.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 10 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Pirinejski ovčarski pas

Entlebuški planinski pas

Pekinezer


Tagovi: [ , , , , ]

10 komentara na “Maltezer”

 • SANDA
  21 januara, 2010, 14:16

  Jump

 • ana
  10 aprila, 2010, 17:32

  Laugh

 • Nada
  20 aprila, 2010, 10:28

  Wilt

 • grdana
  24 septembra, 2010, 17:43

  ja imam ovakog psa mogu reci samo da je najdrazi pas jako umiljat zato ga obozavam Smile Smile Smile

 • 20 oktobra, 2010, 11:56

  ja imam zenku zove se Mima.Jako su slatki i umiljati. Yes Heart Wilt Smile

 • maja
  17 novembra, 2010, 19:15

  Moze li neko da mi pokloni jednog maltezera…Frown 
  nemam finansija da ga kupim trenutno

 • ivana
  21 aprila, 2011, 21:44

  imam sltkog malog maltezera.pravi kucni pas umiljat, drazesan,pametan,bistrih krupnih okica…Uopste nije zahtjevan D-:

 • gabriela pekec
  3 maja, 2011, 20:19

  KAKO SE OVA SLADKA KUCA ZOVE JA IMAM TAKVU KUCU I KUPILA SAM JE SA MASNICOM ALI SA BELOM A DOBILA SAM ROZU.TA KUCA KOD MENE U SELU IMA SVOJU VELIKU KUCU U KOJOJ ZIVI SAMO ONA.TA KUCA MI JE LEPSA OD SVIH KUCICA KOJE IMAM.
  PPPPPOOOOOZZZZZDDDDDRRRRRAAAAAVVVVV…..

 • ROKI
  16 decembra, 2011, 17:30

  MOJ ROKI JE UNEO RADOST U KUCU, PRESLADAK JE I PREPAMETAN.
  DA LI MOZE NEKO DA MI ODGOVORI KOJA HRANA JE NAJBOLJA ZA MALTEZERE? Victory Victory Victory

 • MIMI BOBI
  3 maja, 2013, 13:18

  JA IMAM 2 MALA SLATKA I DOBRA  HRCKA KOJI  SE ZOVU MIMI I BOBI , ALI BI VOLELA JEDNOG MALOG , SLATKOG  I DOBROG PSIĆA  http://www.srecica.com/wp-content/plugins/tango-smileys-extended/tango/jump.gif

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump