Mekodlaki pšenićnobojni terijer

Mekodlaki pšenićnobojni terijer Srednje je velik, kratak i čvrst pas. Izražava veliku snagu. Njegovu dugu, svilenu dlaku ne skraćujemo. Dlakom više podseća na pastirskog psa nego na terijera. Glava je duga u skladu sa telom. Po licu možemo psa malo ošišati a nad očima i nad bradom mu pustimo dugu dlaku. Njuška je crna, oči su tamne boje. Uši su spuštene napred i lagano su osenčane tamnijom dlakom. Rep je kupiran na dve trećine dužine i nošen je uspravno. Dlaka je meka i svilena bez poddlake, valovita iako ne kovrđava. Boja: od svetlo pšenične do crveno zlatne. Visina od 47,5 cm do 48,5 cm, telesna težina od 16 Kg do 18 Kg.Ovaj pas je rođak irskog plavog terijera i crvenog irskog terijera. Irskim seljacima je „četveronožna devojka za sve“.

Koriste ga za lov, čuvanje stada i kao kućnog čuvara. Engleski kinološki savez priznao ga je 1943 godine. Neko vreme je bio popularan u Americi što za pasminu nije bilo dobro – pokvarili su joj osobine. Kada su ga poboljšali Soft coated whea-ten terijeri su postali prijatni, osećajni i ljubazni psi. U većem su delu Evrope retki možda zato što na prvi pogled nisu previše privlačni i nalikuju mešancima. Uzgajivačica Margret Moller-Sieber ovako je opisala ovog terijera: „Stopostotni je porodični pas kome je potreban stalni kontakt sa čovekom“. Dobar je pas za decu. Za njega je karakteristična mirna osećajnost bez nepotrebnog lajanja. Dlaka „sazre“ tek nakon dve godine a treba je barem tri puta nedljno češljati i četkati. Dočeka visoku starost.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kernski terijer

Jorkširski terijer

Norfolški terijer


Nema komentara na “Mekodlaki pšenićnobojni terijer”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump