Meksički goli pas

Meksički goli pas Elegantan pas sa nežnim vratom poput gazele i istovremeno je i snažan tako da ga možemo upoređivati i sa mančesterskim terijerom. Uprkos vitkosti i gracioznosti ovaj pas ima široku glavu. Usnice su mršave, gubica duga, nos crn ili mesnato crvene boje. Izgleda pametno i neshvatljivo. Uši kao kod šišmiša duge su do 10 cm tako da mu daju izraziti izgled. Leđa su savijena a rep je dug sa kratkim i jakim dlakama na kraju. Pas je inače bez dlaka osim po glavi gde ima čuperak. Boja dlake je sivo crvena a može biti i slonovski siva koja prelazi u crnu. Visina je od 33 cm do 50 cm, prosečna težina oko 8 Kg. Dočekaju visoku starost do 20 godina. Xolotl je bio čovek koji je postao junački bog nekadašnjih meksičkih Tolteka.

Bezdlaki meksički psi dobili su ime po tom božanstvu i veličali su ih kao bogove. To su bile prve svete domaće životinje. Po spoljašnosti nisu slični psima techichis iz meksičke pokrajine Colime koji su bili kratkonogi i prljavi psi koje su jeli Indijanci. Xoloitzcuintle je prijatan porodični pas koji se voli igrati i privržen je porodici. Rado spava u naručju savijen kao klupko i čudno nas greje. Istrajan je trkač koji uživa u dugim šetnjama. Ne laje previše ali je oprezan i nepoverljiv prema neznancima. Manji pas te pasmine teži samo 2,5 Kg i zove se tepeitzquintle – to je takode asteško ime. Nega meksičkog golog psa je jednostavna – povremeno ga okupamo i premažemo dečjim uljem. Zdrava je i otporna pasmina koja nije osetljiva na bolesti.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Entlebuški planinski pas

Kineski kukmasti goli pas

Goli Inka Pas


Nema komentara na “Meksički goli pas”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump