Nemačka doga

Nemačka doga Njegova slika sjedinjuje veličinu, moć, punoću tela i eleganciju. Ogroman pas kupiranih ušiju (to mu daje harmoničan izgled). Nemačka doga je skladno građen pas koji se puno i elastično kreće. Ima izrazitu glavu. Strašljivost i neurotičnost teške su greške. Dlaka je kratka, glatka i sjajna u šest različitih boja: žuta, tigrasta, crna i bela, harlekin boje te crna i plava. Visina najmanje 80 cm, težina najmanje 85 kg. Dočeka starost od oko 7 godina. Na starogrčkom novčiću već 36 godine pre nove ere nalazimo psa koji je neverovatno sličan današnjim dogama. Pretpostavlja se da je nemačka doga starogrčkog porekla i odatle proizlazi današnje poređenje sa lepotanom Apolonom.

Prvi predstavnici najveće evropske pasmine pojavili su se 1876 godine na izložbi pasa u Hamburgu. Mnogim ljudima je taj pasji velikan nedostižan jer za dogu treba mnogo novaca (hrana) i mnogo prostora premda može živeti i u stanu. Nemačka doga se oseća neprijatno ako je oko nje mnogo ljudi. Po prirodi je prijatna i nije oštra. Među dogama nema nasilnika. Kada je dobro odgojena i živi uz porodicu prijatna je, ljupka i privržena životinja. Deci u razvoju izvrstan je prijatelj i odličan čuvar. Potreban je odlučan i dosledan odgoj. Sa neodgojenom dogom život je nemoguć. Sazre tek u drugoj godini starosti.

mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Bordoška doga

Argentinska doga

Brazilska doga-fila brazilljero


Nema komentara na “Nemačka doga”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump