Nemački bokser

Nemački bokser Srednje velik pas, lepe postave, kvadratičnog izgleda (dužina tela je jednaka visini tela) sa jakim kostima. Brz je i elegantan. Ne sme biti krut ili premršav. Glava je dobro izražena: široka vilica i uski stop. Bore na koži se mogu pojaviti između dugih i kupiranih ušiju koje su tesno povezane. Donja čeljust je duža od gornje (predgriz) a prekrivaju ih usnice. Izraz lica ne sme biti tužan već veran i ne oštar. Dlaka je kratka i sjajna od tamno jelenje do žute boje a najtraženija je boja između te dve. Tamna maska je ograničena na područje vilice. Visina 63 cm, težina nešto iznad 30 Kg. Bokser doživi od 8 do 10 godina starosti. U standardu je posebno naglašen pravilan nosni deo lobanje.

Precizno je opisana i narav. Po mišljenju ljubitelja tih pasa vilica je od velike važnosti i potrebna joj je brižna nega. Što to znači? Bokser je agresivan i oprezan pas zato potreban mu je nežan ali odlučan i dosledan odgoj. Možemo reći da je mek za učenje (ne uvek) a prema gospodaru je osetljiv. Potiče od borbenih pasa pa se neustrašivo zna suprotstaviti protivniku i jak napad ga ne može prestrašiti. Pogrešnim odgojem može postati opasan nasilnik. Iako se ubraja među službene pasmine pre svega je kućni i porodičnii pas. Živahan je, razigran, izvanredno pažljiv prema djeci i ostalim članovima porodice. Tipično je da se gura njuškom u ukućane kako bi dokazao svoju naklonost. Njegovu kratku dlaku je lako negovati. Skroman je i zadovoljan boravkom u stanu gde ne laje previše. Njegova živahnost i potreba za kretanjem zahtijevaju redovne i duge šetnje. Preporučljivo ga je školovati. Bokseri moraju biti temperamentni, tvrde konstitucije, unutrašnje čvrsti, jaki i izdržljivi. Za dozvolu uzgoja treba imati negativan rengenski snimak kukova (ne sme biti displazije). Bokseri mogu biti svojeglavi a posebno ih dobro treba naučiti da se odazivaju na poziv. Klub koji brine za razvoj pasmine ustanovljen je 1886 godine u Munchenu. Odakle potiče ime bokser nije poznato, možda je to ime dobio zbog agresivnosti a možda je poreklom iz Velike Britanije odakle su njegovi preci. Otac prvog nemačkog boksera bio je engleski buldog. Po njima imaju bokseri veće ili manje bele pege. Bela boja je u početku bila dozvoljena ali od 1925 godine čisto beli bokseri više nisu bili priznati. Nešto bele boje još se uvek toleriše na prsima, trbuhu i nogama. Pored naravi kod boksera pozornost privlači i njegova skladnost kao i mršavo i mišićavo telo koje odaje hrabrost. Stariji bokseri imaju često problema sa kičmom što se primećuje kada pas ne može više galopirati i ne maše više tako intezivno zadnjim delom tela (to radi jer ima kupirani rep). Nemački bokseri su više nego ostale pasmine skloni bolestima.

mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Nemački dugodlaki ptičar

Nemački gonič

Nemački igličastodlaki ptičar


Nema komentara na “Nemački bokser”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump