Nemački dugodlaki ptičar

Nemački dugodlaki ptičar Snažan je, elegantan, mišićav i živahan pas. Rep je dug, ne previsoko postavljen a na repu je lepa zastavica. Posebno je lepa njegova glava, plemenita je, duga, odnos među čeonim i nosnim delom je 1:1, uši su obešene i resasto odlakane. Smeđe oči moraju biti što tamnije. Njuška mora biti skladna sa bojom krzna što tamnije smeđe boje. Prsa su široka i duboka i nije vitak kao seter. Trbuh mora biti stegnut da zadnje noge imaju dovoljno prostora za dug korak pri galopiranju. Dlaka je srednje duga (od 3 cm do 5 cm), ravna ili lagano valovita i priljubljena. Boja: od jednobojno smeđe do smeđobele. Dozvoljene su pege u nijansama smeđe boje. Visina izmedju 58 cm i 70 cm. U žilama dugodlakog ptičara teče krv starih goniča, pasa za lov na ptice, vodenih pasa i engleskih specijalista za rad u polju.

Krv tih predaka dala mu je svestranost. Dugodlaki ptičar dugo je bio šumarski pas i „Kratica za sve“ nemačkim lovcima. Pasminske karakteristike su prvi put opisali 1879 godine i do danas gotovo nisu promenjene. Nemački dugodlaki ptičar je uistinu lep. Kad ukazuje na divljač stoji sa repom izravnatim sa leđnom linijom. Elegantan je i napet a ako se još i vetar igra zastavicom na repu uistinu je prelep. Taj robustan pas je vodljiv posluša na najmanji mig svog gospodara. Duga dlaka čuva ga od hladnoće i vlage posebno u radu u vodi. Kao i druge lovačke pse i nemačkog dugodlakog ptičara uzgajivači preporučuju lovcima. Nije pogodan za porodičnog psa. Teži oko 25 Kg. Živi približno 12 godina.

mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Nemački oštrodlaki ptičar

Nemački igličastodlaki ptičar

Dugodlaki vajmarski ptičar


Nema komentara na “Nemački dugodlaki ptičar”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump