Njufaundlend

Njufaundlend Veliki je i snažan, uvek okretan pas koji se lagano kreće. Dok hoda zadnji mu se deo leđa ljulja levo i desno. Pametan je pas. Glava je snažna i široka sa jako razvijenim temenom. Stop je izrazit mada prelaz iz čeonog u nosni deo lobanje nije strm. Usne su suve. Pogled je miran, pozoran i dobrodušan. Njufaundlend ima dugu, ravnu i gustu dlaku. Dlaka je na dodir tvrda skoro gruba. Na ledjima je često vidljiv razdeljak. Crne je boje a dozvoljena je i zarđalo smedja. Visina mužjaka od 68 cm do 75 cm, težina od 50 Kg do 62 Kg. Živi srednje dugo. Prvobitni njufaundlend je u Newfoundlandu pomagao ribarima vući mreže na kopno i bio je nešto drukčiji od sadašnjeg. Njufaundlend je srodan eskimskim psima za vuču a u literaturi ga često spominju zajedno sa labradorom.

Današnja pasmina je nastala oko 1860 godine. Bila je omiljena zbog dobrog karaktera a kasnije i zbog prijatnog izgleda. Njufaundlend je prijatan porodični pas sa razvijenim porodičnim nagonom. Izvrstan je pas za decu. Ne tuče se i može živeti zajedno sa malim psom. Ima uravnoteženu narav a potreban mu je i uravnoteženi gospodar. Rado se potčinjava i po naravi je oprezan. Laje malo, više reži, što obično ljudima sa lošim iskustvima presedne. Nije mu potrebno puno kretanja. Vrlo rado ide u vodu ako za to ima priliku. Masna donja dlaka sprečava vodu da prodre do kože. Sklon displaziji.

mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kromforlander

Alpski brak jazavčar

Leonberger


Nema komentara na “Njufaundlend”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump